Βαρβιτσιώτης: Παραιτήθηκε από υπουργός Ναυτιλίας μετά την δολοφονία του Αντώνη στο Blue Horizon – Το παρασκήνιο (video)

Την παραίτησή του από την θέση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπέβαλε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σχεδόν μία εβδομάδα μετά την δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη.

Ο οποίος έχασε την ζωή του όταν μέλη του πληρώματος του Blue Horizon τον έσπρωξαν από τον καταπέλτη, με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα και να πνιγεί, στο λιμάνι του Πειραιά. Την είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος με ανάρτησή του στα social media, νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας (11/9).

Υπογραμμίζει αρχικά ότι «η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο Blue Horizon μας έχει συγκλονίσει όλους», σημειώνει ότι μίλησε με την οικογένεια του 36χρονου και τους υποσχέθηκε ότι «θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω την μνήμη του αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί», ενώ υπενθύμισε την ΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε. «Ελπίζω και η Ελληνική Δικαιοσύνη σύντομα να οδηγήσει τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει», τονίζει στη συνέχεια ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά», αναφέρει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ τονίζει ότι η δήλωσή του «εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση» και επαναλαμβάνει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ότι «ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη».

«Δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο. Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής», τονίζει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ευχαριστεί τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εμπιστοσύνη του.

Αναλυτικά, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρει τα εξής:

«Η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο Blue Horizon μας έχει συγκλονίσει όλους. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Έλληνες ναυτικοί παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά. Μίλησα με την οικογένεια του Αντώνη και τους μετέφερα την συμπαράστασή μας στον πόνο τους. Τους υποσχέθηκα ότι ο Αντώνης δεν θα ξεχαστεί και ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω την μνήμη του αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης παρέπεμψα τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ολοκληρώνοντας τις από το νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε. Ελπίζω και η Ελληνική Δικαιοσύνη σύντομα να οδηγήσει τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει. Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά. Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη. Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες. Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει. Στην πολιτική βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια γιατί έχω μέσα μου βαθιά το αίσθημα της προσφοράς στην κοινωνία και την πατρίδα. Υπηρετώ τη δημόσια ζωή με αρχές και αξίες. Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μη κρύβομαι στα δύσκολα. Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο. Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Γι’ αυτό και υπέβαλα στον Πρωθυπουργό την παραίτησή μου. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του».

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης – Το παρασκήνιο της παραίτησης 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς φαίνεται η αποχώρησή του να ήταν προαποφασισμένη αλλά λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων στη Θεσσαλία, καθυστέρησε η ανακοίνωσή της. Πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται αυτή η παραίτηση να είναι η απαρχή αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Από την πρώτη στιγμή φαίνεται πως υπήρχε ενόχληση και εκνευρισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για τις δηλώσεις του μετά την δολοφονία του Αντώνη στο Blue Horizon, ωστόσο κρίθηκε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να ασχοληθεί με την διαχείριση της κρίσης που έφεραν οι πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel και σε δεύτερο χρόνο να απομακρυνθεί ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μαρινάκης: Αναπόφευκτη και ορθή η παραίτηση Βαρβιτσιώτη 

Το πόσο έτοιμη ήταν η κυβέρνηση, φάνηκε και από την άμεση ανακοίνωση του αντικαταστάτη του στο υπουργείο Ναυτιλίας, που έγινε άμεσα από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Μέσα σε λίγα λεπτά από την παραίτηση, στο briefing, ο κ. Μαρινάκης γνωστοποίησε πως νέος υπουργός είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης.

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα