Τσίπρας για το τσιμέντο στην Ακρόπολη: Σταματήστε να κακοποιείτε την πολιτιστική μας κληρονομιά (video)

Για «αυταρχισμό και ιδιοκτησιακή νοοτροπία ακόμα και στον Πολιτισμό», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Facebook, μετά από την ξενάγηση που είχε στην Ακρόπολη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού και τις πρόσφατες εργασίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Για «αυταρχισμό και ιδιοκτησιακή νοοτροπία ακόμα και στον Πολιτισμό», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Facebook, μετά από την ξενάγηση που είχε στην Ακρόπολη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού και τις πρόσφατες εργασίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Κατά την ξενάγηση, όπως αναφέρει σε σχετικό βίντεο, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει «το μέγεθος της τσιμεντένιας επέμβασης, που αλλάζει το τοπίο ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, προκαλώντας την κριτική πλήθους επιστημόνων, την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, αλλά και επικριτικά άρθρα στο διεθνή Τύπο».

«Η ιδιοκτησιακή νοοτροπία και ο αυταρχισμός που επιδεικνύει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί μόνο πλήγμα για την Δημοκρατία. Πληγώνει τον πολιτισμό μας. Στιγματίζει την εικόνα της χώρας μας», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε τον Παρθενώνα «μνημείο του μέτρου και της αρμονίας, αλλά και παγκόσμιο σύμβολο της Δημοκρατίας» και επεσήμανε ότι «η Ακρόπολη ανήκει στην ανθρωπότητα και στην αιωνιότητα», ενώ οι όποιες επεμβάσεις στον Ιερό Βράχο «θα έπρεπε να έχουν ευρύτατη συναίνεση, όχι μόνο της εγχώριας, αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας».

Le Monde - τσιμέντο στην Ακρόπολη
Le Monde – τσιμέντο στην Ακρόπολη

Συνδέοντας τις έντονες αντιδράσεις που προκαλούν οι πρόσφατες εργασίες στην Ακρόπολη, με αυτές που έχει προκαλέσει η απόφαση για τις αρχαιότητες στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να ακούσει «την κραυγή αγωνίας της διεθνούς πολιτιστικής κοινότητας» και «να σταματήσει να κακοποιεί την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Ο κ. Τσίπρας, που συνοδευόταν από την Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου και τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού, Κώστα Στρατή, ξεναγήθηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης από την Ισμήνη Τριάνη, επίτιμη έφορο Ακροπόλεως και ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, τον Δρ. Τάσο Τανούλα, αρχιτέκτονα, προϊστάμενο του έργου αποκατάστασης των Προπυλαίων και επιβλέποντα της αναστήλωσης στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων και τον Άλκη Πρέπη, καθηγητή Ιστορίας Αρχιτεκτονικής, Αποκατάστασης και Επανάχρησης Μνημείων Ιστορικών Συνόλων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμονα της UNESCO σε θέματα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα:

«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, επισκέφτηκα την Ακρόπολη, όπου και ξεναγήθηκα από τρεις σπουδαίους και αναγνωρισμένους επιστήμονες.

Το μέγεθος της πρόσφατης τσιμεντένιας επέμβασης αλλάζει το τοπίο ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η ιδιοκτησιακή νοοτροπία και ο αυταρχισμός που επιδεικνύει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί μόνο πλήγμα για τη Δημοκρατία.

Πληγώνει και τον Πολιτισμό μας. Στιγματίζει την εικόνα της χώρας».

opinion-leader-goole-news

Σχετικά άρθρα