Τέμπη – Σύγκρουση τρένων: Παραλείψεις και ανθρώπινα λάθη – Τι αποκαλύπτει η «αυτοψία» των συγγενών

Τα πρώτα αποτελέσματα από την αυτοψία που διενέργησαν στο σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη έχουν στα χέρια τους οι πραγματογνώμονες που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha η πενταμελής επιτροπή διαπίστωσε παραλείψεις στα αυτόματα συστήματα ασφαλείας, τις ραδιοεπικοινωνίες, καθώς και λανθασμένες ανθρώπινες ενέργειες, στην τραγωδία στα Τέμπη.

Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής παρακολούθησης του Ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, Χρήστος Γκατσιούλης, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό περιέγραψε ενώπιον του εφέτη ανακριτή σημαντικές ελλείψεις σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου όσον αφορά την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι δεν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ σταθμών, σε σημεία του δικτύου, ενώ είχαν κλαπεί καλώδια, και δεν υπήρχε εξοπλισμός ETCS στα τρένα και έτσι δεν μπορούσαν να γίνουν δοκιμές και να τεθεί σε λειτουργία.

Τέμπη: Νέο βίντεο λίγο πριν την τραγωδία στην μοιραία σύγκρουση τρένων
Τέμπη

Παράλληλα παραβιάστηκαν οι προθεσμίες για τα έργα, χωρίς συγκεκριμένες μελέτες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Star τα πρώτα συμπεράσματα από την αυτοψία έδειξαν ότι:

τρεις μηχανές των τρένων δεν έχουν καεί, παρά την πυρκαγιά που προκλήθηκε,

η θερμοκρασία που αναπτύχθηκε τα μοιραία πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση ήταν 500 με 600 βαθμούς Κελσίου,

οι όποιες βλάβες στα κλειδιά στον πίνακα κυκλοφορίας δεν αποκαθίστανται αμέσως, όπως το κλειδί 101, που είναι χαλασμένο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Από την πλευρά του, ο πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης, που ανήκει στην επιτροπή υπογράμμισε ότι έχουν κάνει αυτοψία στο χώρο του δυστυχήματος κι άλλη μία στο χώρο όπου φυλάσσονται τα συντρίμμια. «Έχουμε και κάποιες αυτοψίες τις επόμενες μέρες που θα γίνουν στην Αθήνα κι έχουμε επίσης και πολλές εργαστηριακές δοκιμές» τόνισε.

«Αυτό που ψάχνουμε να βρούμε είναι τι ήταν η φωτιά που είδαμε στο βίντεο, από πού ξεκίνησε, τι έκαψε» πρόσθεσε.

Η πενταμελής ανεξάρτητη επιτροπή των πραγματογνωμόνων θα παρουσιάσει το πρωί της Παρασκευής (7/4) τα πρώτα συμπεράσματα σε συνέντευξη Τύπου.

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα