Τέμπη – Εξεταστική: Εγκρίθηκε το πόρισμα της ΝΔ – Σε κλίμα έντασης η τελευταία συνεδρίαση (video)

Εγκρίθηκε η πρόταση των βουλευτών – μελών της Νέας Δημοκρατίας, ως το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».

Ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής σε κλίμα έντασης και αντεγκλήσεων μεταξύ του προεδρείου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Στο πόρισμα της ΝΔ, το οποίο εγκρίθηκε «κατά πλειοψηφία», θα καταχωρηθούν και οι γνώμες της μειοψηφίας. Με την έγκριση του πορίσματος αυτού, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, στις 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Το πόρισμα της επιτροπής, μαζί με τις σχετικές αποδείξεις θα υποβληθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ – σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής – και μετά από πρόταση 60 βουλευτών, το πόρισμα θα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση.

Στην ψηφοφορία για το πόρισμα που ακολούθησε, οι βουλευτές τάχθηκαν, ο καθείς υπέρ του πορίσματος που εξέδωσαν τα κόμματά τους, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ, της ΚΟ Σπαρτιάτες και ο ανεξάρτητος Κ. Φλώρος δήλωσαν ότι ζητούν τη συνέχιση της εξεταστικής επιτροπής, ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας τάχθηκε εναντίον της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Λ. Τσαβδαρίδης είπε ότι το πόρισμα των βουλευτών της ΝΔ δεν φέρνει πίσω τους 57 νεκρούς ούτε θα σβήσει το πένθος στους γονείς και στους οικείους τους, ελπίζουμε όμως ότι θα προσφέρουν μία ακτίδα παρηγοριάς, σε όλους αυτούς, και μία αίσθηση κάθαρσης, στην συλλογική μνήμη της κοινωνίας μας, βοηθώντας την ελληνική δικαιοσύνη να πράξει κατά το βέλτιστο τρόπο το καθήκον της.

Γιατί οι συγγνώμες όσο ειλικρινείς και αν είναι, δεν αρκούν είπε ο κ. Τσαβδαρίδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, η ΝΔ και η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή του τραγικού δυστυχήματος, ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών, για την διαλεύκανση των συνθηκών της: Συνέστησε ταχύτατα διοικητική επιτροπή για την σύνταξη πραγματογνωμοσύνης, έλαβε άμεσα μέτρα για την στήριξη των οικογενειών των θυμάτων, και διευκόλυνε με τις άμεσες ενέργειες της, την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, και μάλιστα στο ανώτατο βαθμό, προκειμένου να ξεκινήσει τον έλεγχο των ποινικών ευθυνών.

Κυρίως όμως, συναίνεσε χωρίς χρονοτριβή στην πρόταση που έκανε η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα το ΚΚΕ, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, δυνατότητα που η ίδια, ως κυβέρνηση, πρότεινε να έχει η κοινοβουλευτική μειοψηφία, στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση. Και εμπράκτως, συνέχισε ο κ. Τσαβδαρίδης, «επιτάχυνε τις διαδικασίες, προκειμένου η συσταθείσα εξεταστική επιτροπή, να καλέσει και να εξετάσει δεκάδες μάρτυρες αλλά και να συγκεντρώσει ένα μεγάλο αριθμό εγγράφων, προκειμένου να συνταχτεί εν συνεχεία το πόρισμα [..] το οποίο ευελπιστούμε να βοηθήσει σημαντικά το έργο της δικαιοσύνης».

«Ως μέλη της ΝΔ, κάναμε αγώνα για να συνδράμουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην αναζήτηση σαφών απαντήσεων. Υπήρξε ζήτημα τιμής. Όχι μόνο διότι πρέπει να διαλευκανθεί υπόθεση με αμέριστο σεβασμό στη μνήμη αιτημάτων αλλά διότι έπρεπε η όλη διαδικασία να διεξαχθεί με τρόπο και σε χρόνο που δεν θα άφηνε καμιά υπόνοια για συγκάλυψη», είπε ο κ. Τσαβδαρίδης σημειώνοντας ότι «έπρεπε να ρίξουμε φως στη σκιά των ερωτημάτων χωρίς να αφήσουμε περιθώριο σε κανέναν, στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, να διαστρεβλώσει και να καπηλευτεί την αλήθεια, ζητώντας συλλήβδην βιαστικές καταδίκες, παρασυρμένος από παράλογες φήμες, από θεωρίες συνωμοσίας και από λαϊκά δικαστήρια χωρίς καμία απόδειξη, και με μοναδικό σκοπό την κομματική εκμετάλλευση. Τέτοιοι τακτικισμοί, δυστυχώς, δεν έλειψαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής. Σίγουρα όμως δεν στάθηκαν ικανοί ούτε να επηρεάσουν την παραγωγική λειτουργία της επιτροπής, ούτε βεβαίως να σκιάσουν την ιδιαίτερη χρησιμότητα των συμπερασμάτων του πορίσματος της» είπε ο κ. Τσαβδαρίδης.

Σημειώνεται ότι στο πόρισμα της ΝΔ, είχε διαπιστωθεί ότι «εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί».

Περιμέναμε τη θεωρία του ανθρώπινου λάθους από πλευράς ΝΔ, αλλά είναι λυπηρό «να κλείνουν τα μάτια, σε ευθύνες πολιτικών προσώπων» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β. Κόκκαλης: «Είναι λυπηρό να κλείνουν τα μάτια και να μην έχουν το σθένος να αρθρώσουν δύο κουβέντες για τα διπλά εγκλήματα, δηλαδή για το πρώτο έγκλημα που στοίχισε τη ζωή στους 57 συνανθρώπους μας και το δεύτερο έγκλημα, αμέσως μετά, αυτό της αλλοίωσης του τόπου του εγκλήματος» είπε ο κ. Κόκκαλης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε επίσης την πρόταση του κόμματός του «η εξεταστική επιτροπή με ερμηνευτική δήλωση της, να διευκρινίσει την θέση της ότι για τα εγκλήματα παραλείψεως κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων αρμόδια είναι η τακτική Δικαιοσύνη, καθώς σε ότι αφορά το άρθρο 86 Συντάγματος και το προστατευτικό πλέγμα για τις πράξεις που εκτελούνται κατά την ενάσκηση των υπουργικών καθηκόντων, δεν προκύπτει ότι συμπεριλαμβάνεται και η παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιλένα Αποστολάκη είπε ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα καταγραφεί ως οργανωμένη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών: Η απόφαση και η εντολή για την υλοποίηση της συγκάλυψης δόθηκε από τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου, που συνειδητά επέλεξε να αποκλείσει την σε βάθος διερεύνηση και να προστατέψει συνδεδεμένα με αυτόν πολιτικά πρόσωπα. Η πολιτική ευθύνη του είναι διπλή είπε η κα Αποστολάκη και συνέχισε. Αφορά το περίφημο επιτελικό κράτος που κατά τη διάρκεια της τετραετούς πρώτης θητείας του δεν διασφάλισε την ύπαρξη ολοκληρωμένου συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, λόγω μη ολοκλήρωσης της σύμβασης 717/2014, γεγονός το οποίο τελεί σε άμεση αιτιώδη συνάφεια με την τραγωδία των Τεμπών. Αφορά όμως και τη μετέπειτα μεθόδευση της συγκάλυψης: την εντολή για το μπάζωμα και την εντολή για το μπάζωμα και την ενορχήστρωση της συγκάλυψης των υπευθύνων κατά τη διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής, υπογράμμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Αποστολάκη.

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το πόρισμα για τα Τέμπη

Αύριο Τρίτη στις 13.00 μ.μ θα κατατεθεί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και μέλη της Επιτροπής: Βασίλη Κόκκαλη, εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Αυλωνίτη, τομεάρχη Δικαιοσύνης, Διονύση Καλαματιανό, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τομεάρχη Παιδείας και Γιάννη Σαρακιώτη, συντονιστή ΕΠΕΚΕ.

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα