Στήβεν Αντωνάκος: Ατομική έκθεση στη γκαλερί Citronne στο Κολωνάκι (photo)

Στον πρωτοπόρο του Νέον, τον Λάκωνα καλλιτέχνη Στήβεν Αντωνάκος (Λακωνία 1930 – Νέα Υόρκη 2013) επανέρχεται με ένα αφιέρωμα στο έργο του αποκλειστικά η Γκαλερί Citronne στο Κολωνάκι.

Δημήτρης ΓκοσμάνηςΑπό: Δημήτρη Γκοσμάνη

Πρόκειται για την ατομική έκθεση «ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ: ΟΡΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ», μια επιλεκτική αναδρομή (1960-2009) στο έργο του σημαντικού αυτού εικαστικού, όπου «οροθετείται» ο χρόνος.

Παρουσιάζονται 29 έργα: επιτοίχια έργα νέον, ανάγλυφα της ενότητας «ΑΛΦΑΒΗΤΟΣ», ζωγραφικά έργα σε περγαμηνή, σχέδια έργων, όπως επίσης και η ενότητα χαρακτικών «Tears». Είναι έργα – σταθμοί στην πορεία του καλλιτέχνη, ως προς τα μέσα και τις κεντρικές του ιδέες.

Μεταχειρίστηκε με συνέπεια ένα ιδίωμα από πλήρεις και ελλιπείς γεωμετρικές φόρμες σε έργα των οποίων η αρχιτεκτονική εγκατάσταση ή η τοποθέτηση στη σελίδα λειτουργεί ως κύρια συνιστώσα του νοήματός τους.

Τα πρωτοποριακά νέον του Στήβεν Αντωνάκου στη Citronne – Με ραντεβού η επίσκεψη στη γκαλερί έως τις 19 Ιουνίου 2021.

Στήβεν Αντωνάκος - έκθεση - γκαλερί Citronne Κολωνάκι
Στήβεν Αντωνάκος – έκθεση – γκαλερί Citronne Κολωνάκι

Ο Στήβεν Αντωνάκος (1926-2013) γεννήθηκε το 1926 στον Άγιο Νικόλαο Λακωνίας και το 1930 εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στη Νέα Υόρκη όπου έζησε και εργάστηκε έως τον θάνατό του το 2013.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο Στήβεν Αντωνάκος είχε ήδη διακριθεί για τα λιτά́ του έργα με λυχνίες νέον, που συνομιλούν με το χώρο, αλλά́ και χάρη στην εκτενή ενασχόληση του με το σχέδιο.

Αυστηρά αφαιρετικός, χαρακτηρίζει το έργο του ως «Real things in Real space» – άμεση οπτική και χωρική εμπειρία χωρίς ψευδαισθήσεις, συνειρμούς ή αναφορές έξω από το ίδιο το καλλιτέχνημα.

Πέρα από τους σπουδαίους του πίνακες, χρωματικούς ή καλυμμένους από φύλλα χρυσού, με λυχνίες χρωματιστού νέον πίσω από τις ακμές των τελάρων, αλλά και τα έργα του σε χαρτί ή περγαμηνή, ο Στήβεν Αντωνάκος είναι επίσης γνωστός για τις σειρές έργων Τοίχοι, Δωμάτια Διαλογισμού, Παρεκκλήσια και Βιβλία Καλλιτέχνη.

Στήβεν Αντωνάκος - έκθεση - γκαλερί Citronne Κολωνάκι
Στήβεν Αντωνάκος – έκθεση – γκαλερί Citronne Κολωνάκι

Για 40 και πλέον χρόνια έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις τόσο στη Νέα Υόρκη και τις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 εγκαταστάθηκαν μόνιμα πάνω από 45 μεγάλης κλίμακας Δημόσια έργα του στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Με το έργο του «The Chapel of the Heavenly Ladder» εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 47η Μπιενάλε της Βενετίας το 1997.

Το 1999 εκδόθηκε από τους Hudson Hills Press η μονογραφία ANTONAKOS του Irving Sandier. Το 2007 παρουσιάστηκε στην Αθήνα αναδρομική έκθεση του έργου του με τίτλο ANTONAKOS: A RETROSPECTIVE. Εκπροσωπείται από την CITRONNE Gallery.

CITRONNE Gallery
Πατριάρχου Ιωακείμ 19,
10675 Αθήνα, Ελλάδα
[+30] 697 9989 684
www.citronne.com

opinion-leader-goole-news

Σχετικά άρθρα