Σεισμός – Τουρκία – Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Πραγματικός γείτονας η Ελλάδα» (video)

Η επίσκεψη Δένδια στη σεισμόπληκτη Αντιόχεια, νωρίτερα σήμερα το πρωί, όπου συνάντησε τον ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φαίνεται πώς έβαλε ξανά στις ράγες τη «διπλωματία των σεισμών» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο συμβολισμός του θερμού εναγκαλισμού που είχαν στο αεροδρόμιο στα Άδανα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών ήταν υψηλός, ενώ και οι δηλώσεις τους έδειξαν ότι Αθήνα και Άγκυρα είναι ενδεχομένως πρόθυμες να περάσουν σε μια νέα φάση των διμερών σχέσεων -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το χάσμα είναι εύκολο να γεφυρωθεί και οι πολεμικές «ιαχές» της γείτονος να… ξεχαστούν έτσι εύκολα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πάντως, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης-εξπρές του Έλληνα ομολόγου του, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

«Ευχαρίστησα τον Νίκο Δένδια, υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ένας γείτονας που τείνει χείρα βοηθείας, είναι ένας πραγματικός γείτονας».

Νωρίτερα, από την Αντιόχεια, οι δύο υπουργοί είχαν συμφωνήσει ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό, για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας». «Η παρουσία του Νίκου Δένδια σήμερα εδώ δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ειδική αναφορά έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην αλληλεγγύη της Ελλάδας που εκδηλώθηκε αμέσως μετά τον σεισμό. «Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως μετά τον σεισμό με τις τουρκικές αρχές για να ευχηθούν περαστικά και να δηλώσουν ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν. Αμέσως έστειλαν σωστικά συνεργεία και πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές» είπε, υπενθυμίζοντας και την επίσκεψη του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Σε δικό του «tweet» μετά την επίσκεψη στην Αντιόχεια, που επλήγη ιδιαίτερα από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έγραψε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως «δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές, για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα