Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης (video)

Στον προεδρικό θώκο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) εκλέχθηκε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Στην PACE μετέχουν 612 βουλευτές από 46 χώρες-μέλη. Στην προεδρική θέση τον πρότειναν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, ενώ τον στήριξαν ομόφωνα: οι Σοσιαλιστές που είναι το πρώτο κόμμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Συντηρητικοί, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Αριστεροί.

Οι Έλληνες βουλευτές

Το κοινοβούλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει 612 Βουλευτές, οι οποίοι είναι εκπρόσωποι των δικών τους κοινοβουλίων. Κάθε χώρα στέλνει δηλαδή στο κοινοβούλιο του Συμβουλίου μια ομάδα Βουλευτών, που έχουν εκλεγεί στο εθνικό της κοινοβούλιο, συνήθως πολιτικές προσωπικότητες που έχουν διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο στη χώρα τους.

Από την Ελλάδα μετέχουν στο Συμβούλιο δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην υπουργοί όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ και άλλοι (Μαρία Συρεγγέλα, Άννα Ευθυμίου, Ιωάννης Οικονόμου, Γεώργιος Σταμάτης, Τάσος Χατζηβασιλείου, Ρένα Δούρου, Δημήτρος Μάντζος). Οι συνεδριάσεις αυτού του κοινοβουλίου γίνονται στο Στρασβούργο, ενώ οι επιτροπές του συνέρχονται στο Παρίσι και σε άλλες χώρες μέλη του Συμβουλίου.

Το Κοινοβούλιο είναι αυτό που εκλέγει τους δικαστές του δικαστηρίου του Στρασβούργου που είναι το δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης οργανώνει ομάδες βουλευτών παρατηρητών σε εκλογές που γίνονται στις χώρες μέλη, ομάδες βουλευτών που καταγράφουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ.

Αν μια χώρα εκδιωχθεί από το Συμβούλιο όπως έγινε με την Ρωσία αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ή με την Ελλάδα στην διάρκεια της δικτατορίας, αυτό σημαίνει και κυρώσεις από άλλες χώρες μέλη.

Μητσοτάκης: Η εκλογή του αποτελεί μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Θόδωρο Ρουσόπουλο για την εκλογή του, με σχετική ανάρτηση στο Twitter.

Σε αυτήν αναφέρει: «O Θεόδωρος Ρουσόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που εκλέγεται Προέδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, και μάλιστα ομόφωνα. Η εκλογή του αποτελεί μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας. Του εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα!»

Ποιος είναι ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Βόρειο Τομέα της Β’ Περιφέρειας Αθηνών (Β1) και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2019.

To 2021 εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και τα Εκτοπισμένα Άτομα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από το 2000, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος έχει διατελέσει μέλος της Ελληνικής Βουλής, καταλαμβάνοντας σημαντικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου (2004-2008).

Σπούδασε Δημοσιογραφία & Επικοινωνία καθώς και Ανθρωπιστικές σπουδές με εξειδίκευση στον Ελληνικό Πολιτισμό. Κατέχει διδακτορικό στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Πριν από την ενασχόλησή του με την πολιτική, εργάστηκε επί μια 20ετία ως δημοσιογράφος σε κορυφαία ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ενώ υπήρξε μέλος της ιδρυτικής ομάδας του πρώτου μη κρατικού ραδιοφώνου στην Ελλάδα (Αθήνα 9.84) και του πρώτου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού (Mega).

Στον ακαδημαϊκό τομέα, εργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Πολιτική Επιστήμη (1997-1999). Από το 2015 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Επικοινωνίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Από το 2009 είναι «Διακεκριμένος Επισκέπτης, Ομιλητής και Διδάσκων στα Εκτελεστικά Προγράμματα Global Business Intensive της Επιχειρησιακής Σχολής Pepperdine Graziadio» στο Λος Άντζελες.

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος γεννήθηκε το 1963 στην Κυπαρισσία. Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα και πατέρας δύο παιδιών, του Βασίλη και της Άννας.

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα