Πόσους δολοφόνους γνωρίζετε; – Περί επιπόλαιας τηλε-ψυχιατρικής

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα με το χαμό των τριών παιδιών στην Πάτρα, οι διάφοροι τηλεψυχίατροι και τηλεσύμβουλοι ψυχικής υγείας κάνουν εντατικά δωρεάν μαθήματα χαμηλού επιπέδου ψυχιατρικής στην τηλεόραση.

Τα μαθήματα τους δυστυχώς είναι λανθασμένα και συνεχίζουν να στιγματίζουν όλους τους ανθρώπους με θέματα ψυχικής υγείας. Τώρα, φωτογραφίζουν αυτούς που πληρούν τα κριτήρια για διαταραχές προσωπικότητας γενικά και άλλες διαταραχές προσωπικότητας πιο ειδικά. Δυστυχώς οι γνώσεις τους είναι ελλιπείς.

Άτομα που πληρούν κριτήρια για διαταραχές προσωπικότητας, αποτελούν ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού (10%). Στους 100 σας φίλους, δηλαδή, οι 10 θα έχουν μια διαταραχή προσωπικότητας.

Άτομα που πληρούν κριτήρια για διαταραχές της προσωπικότητας κατά κανόνα έχουν βιώσει αρκετά τραυματικά παιδικά χρόνια και γενικότερα αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες προσαρμογής στην ζωή τους. Όντως δεν έχουν το ακαταλόγιστο και θεωρούνται γενικότερα υπεύθυνα για τις πράξεις τους.

Παρόλα αυτά, μόνο ένα ακόμα πιο μικρό ποσοστό από αυτά τα άτομα μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στη βία και την παραβατικότητα γενικότερα. Ακόμα και σε αυτές τις υποκατηγορίες, οι πιο επιρρεπείς προσωπικότητες ΔΕΝ κάνουν τέτοια εγκλήματα.

Επομένως, από τους 100 φίλους σας, ΔΕΝ γνωρίζετε 10 εν δυνάμει δολοφόνους. Μπορεί να γνωρίζετε 2-3 που να είναι παραβατικοί και τοξικοί αλλά πάλι σίγουρα όχι δολοφόνοι. Από την άλλη, εάν γνωρίζετε κάποιον δολοφόνο αυτός είναι όντως πολύ πιθανό να ξανά δολοφονήσει. Παρόλα αυτά, ακόμα και σε αυτούς τους δολοφόνους δεν είναι όλοι το ίδιο επιρρεπής στο να συνεχίζουν να κάνουν δολοφονίες.

Σε αυτούς που έχουν διαπράξει δολοφονία, ΝΑΙ, τότε η παράλληλη διαταραχή προσωπικότητας και των πιο παραβατικών διαταραχών προσωπικότητας, όντως αυξάνουν την πιθανότητα επανάληψης. Όντως, μέσα στις φυλακές οι 60 στους 100 (60%) πληρούν τα κριτήρια για κάποια από αυτές τις διαταραχές προσωπικότητας.

Παρόλα αυτά, σκεφτείτε, πόσους δολοφόνους γνωρίζετε και πόσους φυλακισμένους γνωρίζετε, για να καταλάβετε γιατί είναι λάθος να στιγματίζονται οι άνθρωποι με διαταραχές προσωπικότητας.

Με αλλά λόγια, οι πιο επικίνδυνοι είναι αυτοί που έχουν διαπράξει ήδη κάποια δολοφονία, βρίσκονται στην φυλακή και δεν έχουν το ακαταλόγιστο.

Πόσους τέτοιους γνωρίζετε;

Σίγουρα όχι 10 από τους 100 φίλους σας.

Του: Δρ. Ιωάννης Μάλλιαρης

Opinion-google-news

Μάνος Δασκαλάκης: Έγκυος σε δίδυμα η νέα σύντροφος του στην Αθήνα ; (photo)

πηγή: maniokatathlipsi.gr – ψυχιατρικής, ψυχιατρικής, ψυχιατρικής

Σχετικά άρθρα