Πομπέο: Ο κορονοϊός διέφυγε «κατά λάθος» από την Γουχάν (photo)

Έχουμε πληροφορίες πως ο κορονοϊός στην Γουχάν διέφυγε από ένα εργαστήριο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Και τον ΠΟΥ να διερεύνηση τις σοβαρές πληροφορίες και δώσει απαντήσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κάλεσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να διερευνήσει πλήρως την πιθανότητα ο κορονοϊός να διέφυγε από ένα εργαστήριο στην Γουχάν «κατά λάθος», φέρνοντας στο φως νέες μυστικές πληροφορίες που προκαλούν προβληματισμό.

Ο Μάικ Πομπέο απηύθυνε κάλεσμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να πράξει τα δέοντα.

«Το Πεκίνο συνεχίζει σήμερα να αποκλείει ζωτικής σημασίας πληροφορίες που οι επιστήμονες χρειάζονται για να προστατεύσουν τον κόσμο από αυτόν τον θανατηφόρο ιό και τον επόμενο», σχολίασε ο Πομπέο, καθώς αποκάλυψε πληροφορίες που εμπλέκουν το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν με την προέλευση της πανδημίας.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το επιχείρημα ότι ο ιός μπορεί να κατασκευάστηκε από τον άνθρωπο έχουν απορρίψει την εν λόγω θεωρία.

Ο Πομπέο όμως έθεσε την πιθανότητα ότι ένας φυσικός ιός που διέφυγε κατά λάθος από το εργαστήριο μέσω ασταθών πρωτοκόλλων ασφαλείας.

«Οι τυχαίες λοιμώξεις στα εργαστήρια έχουν προκαλέσει αρκετές προηγούμενες εκδηλώσεις ιών στην Κίνα και αλλού, συμπεριλαμβανομένης της επιδημίας SARS το 2004 στο Πεκίνο που μόλυνε εννέα ανθρώπους και σκότωσε έναν», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ενημερωτικό έγγραφο.

Μία από τις πιο αποκαλύψεις που έκανε ο Πομπέο ήταν η πληροφορία ότι οι εργαζόμενοι στο εργαστήριο της Γουχάν αρρώστησαν με «συμπτώματα σύμφωνα με την COVID-19 και τις κοινές εποχιακές ασθένειες» το φθινόπωρο του 2019, μήνες πριν ξεσπάσει η επιδημία στην Γουχάν.

«Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του δημόσιου ισχυρισμού του ανώτερου ερευνητή του εργαστηρίου ότι υπήρχε μηδενική μόλυνση μεταξύ του προσωπικού και των εκπαιδευόμενων με ιούς SARS-CoV-2 ή SARS», ανέφερε ο Πομπέο.

Γουχάν - εργαστήριο
Γουχάν – εργαστήριο

Εμπειρογνώμονες στην Κίνα

Εν τω μεταξύ, ένα νέο κύμα της επιδημίας έχει εμφανιστεί σχεδόν παντού στον κόσμο, την ώρα που στην ασιατική χώρα είναι στελέχη του ΠΟΥ.

Την ίδια ώρα, η Κίνα, όπου η επιδημία εμφανίστηκε στα τέλη του 2019, ανακοίνωσε την Πέμπτη (14/01) ότι το 24ωρο που πέρασε κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από την COVID-19 εδώ και οκτώ μήνες.

Αυτός καταγράφηκε στην επαρχία Χεμπέι, όπου πολλές πόλεις τέθηκαν πρόσφατα σε καραντίνα μετά την εμφάνιση εστιών κρουσμάτων.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης 138 νέα κρούσματα κορονοϊού, με αυτόν να είναι ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων που καταγράφεται στη χώρα από τον Μάρτιο.

Ο νέος αυτός θάνατος ανακοινώθηκε στην Κίνα την ώρα που ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ έφτασε την Πέμπτη (14/01) στη χώρα, στην Ουχάν, την πόλη στο κεντρικό τμήμα της Κίνας, στην οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός στα τέλη του 2019.

Η ομάδα αυτή, η οποία αποτελείται από επιστήμονες διαφόρων εθνικοτήτων, θα ερευνήσει για την πηγή προέλευσης της COVID-19, μόλις τα μέλη της ολοκληρώσουν την περίοδο της καραντίνας δύο εβδομάδων στην οποία τέθηκαν αμέσως μετά την άφιξή τους.

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Ποιος είναι ο εισβολέας – συνομωσιολόγος στο Καπιτώλιο (video)

Σχετικά άρθρα