Πέραμα: Γιατί το Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε εντολή «τέλος, απομακρυνθείτε» για την καταδίωξη (video)

Πόντο-πόντο ξετυλίγεται το «κουβάρι» της υπόθεσης με την θανατηφόρα καταδίωξη που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο τα τελευταία 24ωρα και έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις και αντιδράσεις.

Η καταδίωξη ενός κλεμμένου αυτοκίνητου από μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ την Παρασκευή το βράδυ στο Πέραμα, είχε ως κατάληξη έναν νεκρό Ρομά, έναν ακόμη τραυματία και άλλους επτά αστυνομικούς τραυματίες.

Οι Ρομά που επέβαιναν στο κλεμμένο όχημα εμβόλισαν τις αστυνομικές μηχανές που τους είχαν μπλοκάρει στον στενό δρόμο του Περάματος, με τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να αντιδρούν με δεκάδες πυροβολισμούς προς το μέρος τους.

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα που πλανάται είναι το εξής. Γιατί το κέντρο της Αστυνομίας έδωσε εντολή να σταματήσει η καταδίωξη; Και σε δεύτερο χρόνο, ποιος είναι ο Α100 που έδωσε την εντολή; Επίσης, οι αστυνομικοί άκουσαν την εντολή ή όχι; Διότι τη στιγμή της καταδίωξης, είναι πιθανόν να μην έχουν ακούσει ή να μην έχουν καταλάβει ότι το κέντρο απευθύνεται σε εκείνους.

Επισήμως, η αστυνομία ανέφερε ότι η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη, δόθηκε διότι εκτιμήθηκε πως η κατάσταση ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς εξελισσόταν εντός κατοικημένης περιοχής και θα μπορούσαν να τραυματιστούν πολίτες. Σύμφωνα πάντα με τη θέση της αστυνομίας, η καταδίωξη γινόταν με πολύ μεγάλη ταχύτητα, σε στενούς δρόμους και η πιθανότητα ενός σοβαρού ατυχήματος ήταν πολύ πιθανή, με μεγάλο κίνδυνο για τους πολίτες.

Η φυσική και πολιτική ηγεσία της αστυνομίας, διευκρίνισε ότι ουδέποτε δόθηκε εντολή να αποφεύγονται οι καταδιώξεις.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν τους αστυνομικούς να πυροβολήσουν, για το αν είχαν άλλες επιλογές, ή αν άκουσαν την εντολή του κέντρου να διακόψουν την καταδίωξη, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή, σε καθημερινή βάση ομάδες Ρομά αντιδρούν, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον νεαρό που χάθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα. Αύριο αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά, καθώς οι επτά αστυνομικοί που κρατούνται στη ΓΑΔΑ, θα οδηγηθούν στον ανακριτή.

Όλοι οι διάλογοι του κέντρου της αστυνομίας με την ομάδα ΔΙΑΣ

Το έκρυθμο σκηνικό πριν από την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, από την οποία σκοτώθηκε 20χρονος Ρομά, αποτυπώνεται μέσα από νέους αποκαλυπτικούς διαλόγους ανάμεσα στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. Όπως προκύπτει και από τους νέους διαλόγους, η ΕΛ.ΑΣ. είχε δώσει σαφείς οδηγίες για διακοπή καταδίωξης. Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη απολογούνται οι επτά αστυνομικοί που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Προτού πέσουν τα πυρά, οι αστυνομικοί ενημέρωσαν ως εξής το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ: «Ένα Accent λευκό παραβιάζει συνεχώς τα κόκκινα». Το κέντρο της ελληνικής αστυνομίας απάντησε, με τη σειρά του: «Ελήφθη, ελήφθη με προσοχή. Ελήφθη, είναι πολλές ομάδες πλησίον, ελήφθη. Το ακολουθούμε με προσοχή, ικανή απόσταση να μην κινδυνεύσετε και θα το, όπου να΄ ναι θα το σταματήσουμε».

Λίγο αργότερα η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά στη διατύπωση της εξής οδηγίας: «400Γ τέλος, τέλος απομακρυνθείτε, τέλος, όλες οι ομάδες να απομακρυνθούν. Ουδέ ένας θα ασχοληθεί με το αυτοκίνητο πλέον. 400Γ για τις ομάδες ΔΙΑΣ την 503 και οποιαδήποτε άλλη ομάδα, έχει διατεθεί να ακολουθήσει το όχημα, τέλος στους τομείς σας όλοι, τώρα».

Στο τέλος του διαλόγου ανάμεσα σε αστυνομικούς και ΕΛ.ΑΣ, τα μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ λένε για εκείνους που συνεχίζουν την καταδίωξη: «Δεν ακούνε πάνω στη μηχανή, δεν ακούνε».

Οι διάλογοι που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το MEGA.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο ανεβαίνουμε την Θηβών προς Βίζας ακολουθούμε στο ύψος σχεδόν της ΔΟΥ.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Το αριθμητικό και σε ποιο ύψος της Θηβών;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο δεν σταματάει, τρία άτομα μέσα, αθίγγανοι.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Τι όχημα είναι;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Hyundai λευκό κέντρο.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Accent είναι; Accent λευκό;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Ένα Accent λευκό παραβιάζει συνεχώς τα κόκκινα.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Ελήφθη, ελήφθη με προσοχή. Ελήφθη, είναι πολλές ομάδες πλησίον, ελήφθη. Το ακολουθούμε με προσοχή, ικανή απόσταση να μην κινδυνεύσετε και θα το, όπου να΄ ναι θα το σταματήσουμε.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο από 142 ακολουθεί και η ομάδα.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Ελήφθη, ελήφθη, ελήφθη. Ψυχραιμία. Προς τα πού κινούμαστε; Προς Ιερά ή γυρίζει πίσω;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Δίπλα στην πλατεία κέντρο.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Βγήκαμε Θηβών.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κινούμαστε επί της Θηβών.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: 503;

Ομάδα ΔΙΑΣ: Πάει για παλατάκι κάτω κέντρο, από 382 ακολουθούμε ομάδες.

Έπειτα, έρχεται η εντολή από το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ για διακοπή της καταδίωξης.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: 400Γ τέλος, τέλος απομακρυνθείτε, τέλος, όλες οι ομάδες να απομακρυνθούν. Ουδέ ένας θα ασχοληθεί με το αυτοκίνητο πλέον. 400Γ για τις ομάδες ΔΙΑΣ την 503 και οποιαδήποτε άλλη ομάδα, έχει διατεθεί να ακολουθήσει το όχημα, τέλος στους τομείς σας όλοι, τώρα.

Ομάδα ΔΙΑΣ: …Ίσως το προλάβω.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Η εντολή είναι σαφής διακόπτουμε τώρα. όλοι οι σταυροί στους τομείς σας.

Ομάδα ΔΙΑΣ:

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: 400Γ θα επαναλάβουμε τέλος, εάν δεν σταματάει το αυτοκίνητο τέλος, διακόπτουμε, διακόπτουμε, είναι εντολή του Α100 θα διακόψετε άπαντες.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Κέντρο έχουν απομακρυνθεί οι ομάδες από το όχημα, έχω μείνει πίσω.

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Για όλους τους σταθμούς δε θα επανέλθουμε είναι η τελευταία φορά που το διαβιβάζουμε. Για όλους τους σταθμούς τέλος. Καθένας στον τομέα του και δε θα επανέλθουμε.

Ομάδα ΔΙΑΣ:

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: 400Γ, 400Γ θα ενημερώσω τις ομάδες και εσείς, να κόψουν να ακολουθούν το όχημα τέλος.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Πέραμα στην Ελπίδος …

Κέντρο ΕΛ.ΑΣ: Ποιος σταθμός διαβιβάζει και για ποιον λόγο; Όποιος σταθμός διαβιβάζει για το Hyundai… αν ακολουθεί το Hyundai κάποιος σταθμός, θα παρακαλέσουμε, είναι η τελευταία φορά που θα το διαβιβάσουμε, οποιοσδήποτε σταθμός κι αν είναι αυτός που διαβιβάζει και δεν γίνεται αντιληπτός, να διακόψετε τώρα να ακολουθείτε το όχημα. Τώρα. κι όποιος σταθμός είναι αυτός που το ακολουθεί να ενεργήσει 1-13 με το κέντρο.

Ομάδα ΔΙΑΣ: Δεν ακούνε πάνω στη μηχανή, δεν ακούνε.

«Είδα αυτοκίνητο να παρασέρνει τρεις μηχανές»

«Τα παιδιά, τα παιδιά, τα παιδιά μου», «πέσε κάτω», «μίλα, πάρε ανάσα», οι φράσεις που ακολούθησαν της καταδίωξης. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλαβες σαφείς εντολές, μέσω viber, να μην πλησιάζουν καταυλισμούς Ρομά και να μην προχωρούν σε οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να μηφθεί πρόκληση.

Αυτόπτης μάρτυρας σοκάρει: «Είδα το αυτοκίνητο μπροστά στο λεωφορείο να κάνει όπισθεν να παρασέρνει τρεις μηχανές, χτύπησε την τέταρτη την πέταξε μέσα στο μαγαζί μου. Συνέχισε αυτός όπισθεν χτύπησε τις άλλες δύο μηχανές έκανε την αναστροφή και ακούστηκαν πυροβολισμοί, την ώρα που είχε βάλει και τον πέμπτο μπροστά και τον έσερνε».

Στις καταθέσεις τους οι επτά αστυνομικοί περιγράφουν λεπτό προς λεπτό την άγρια καταδίωξη τα μεσάνυχτα στους δρόμους της πρωτεύουσας και ξεδιπλώνουν τι συνέβη στον μικρό δρόμο της οδού Ελπίδος στο Πέραμα.

Εντύπωση προκαλεί η κατάθεση του επικεφαλής αξιωματικού στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης που παραδέχεται ότι έδωσε εντολή να σταματήσει η καταδίωξη παρά το γεγονός ότι το όχημα δεν σταμάτησε στα σήματα των αστυνομικών, έτρεχε σαν τρελό, έκανε ελιγμούς και παραβίαζε ερυθρούς σηματοδότες. Τελικά όπως προκύπτει από την δικογραφία το όχημα είχε κλαπεί από έναν Αιγύπτιο κάτοικο της περιοχής του Ρέντη.

Τι αναφέρουν στο υπόμνημά τους οι γονείς του Ρομά που έπεσε νεκρός

Δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής στην ανακρίτρια Πειραιά, κατέθεσαν σήμερα οι γονείς του 18χρονου Ρομά, Νικόλαου Σαμπάνη, που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα.

Η δήλωση συνοδεύτηκε με πολυσέλιδο υπόμνημα στην ανακρίτρια Πειραιά από τους συνηγόρους της οικογένειας του 18χρονου, Θανάση Καμπαγιάννη και Αλεξάνδρα Καραγιάννη. Την οικογένεια στηρίζει στη δικαιοσύνη η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», δια της νομικής της υπηρεσίας, με το δικηγόρο Ηλία Γιαννόπουλο. Η δήλωση που έγινε δεκτή, συνοδεύτηκε από ένα πολυσέλιδο υπόμνημα.

Σε αυτό γίνεται αναφορά σε βασικά σημεία της υπόθεσης και υποστηρίζεται ότι οι επτά αστυνομικοί τέλεσαν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή και κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, και ότι ο 18χρονος στην κυριολεξία γαζώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών, καθώς έφερε τρεις πύλες εισόδου από βολίδες πυροβόλου όπλου στην οπίσθια πλευρά του θώρακος, εκ των οποίων η μία διαμπερής, σύμφωνα με την από 23/10/2021 κατάθεση του ιατροδικαστή. Περαιτέρω αναφέρουν ότι είχε τραύμα και αιμορραγία στην αριστερή πλευρά του λαιμού, όπως δηλώνουν στις απολογίες τους οι αστυνομικοί.

Στο υπόμνημα επισημαίνεται επίσης, ότι επτά αστυνομικοί έδρασαν από κοινού και κατά συναυτουργία, αφού με την ταυτόχρονη χρήση των όπλων τους προκύπτει ότι συναποφάσισαν και συνεκτέλεσαν την ομοβροντία των πυροβολισμών προς το αυτοκίνητο, στο οποίο ο 18χρονος βρισκόταν ως συνεπιβάτης (συνοδηγός), ανεξαρτήτως του ποιες τελικά ήταν οι θανάσιμες βολίδες.

Ο ισχυρισμός των αστυνομικών ότι πυροβολούσαν τα λάστιχα για να ακινητοποιήσουν το όχημα καταρρίπτεται από το γεγονός ότι από τα τέσσερα λάστιχα του οχήματος, έχει σκάσει μόνο το ένα.

Πέραμα - καταδίωξη - αστυνομικοί - 20χρονος Ρομά νεκρός
Πέραμα – καταδίωξη

Επίσης, προσθέτουν ότι ο ισχυρισμός των κατηγορουμένων, ότι έκαναν χρήση των όπλων τους γιατί κινδύνευσε η ζωή τους, ακυρώνεται, καθώς κανένας τραυματισμός των αστυνομικών πέραν όλων ελαφρών αμυχών και γρατσουνιών δεν προκύπτει από τη δικογραφία και από την κατάθεση του ιατροδικαστή.

Επίσης υπογραμμίζουν ότι η «υποτιθέμενη σύγκρουση με μεγάλη ταχύτητα του αυτοκινήτου με τις μηχανές ΔΙΑΣ δεν επιβεβαιώνεται από τη φωτογραφία του οχήματος στο οπίσθιο μέρος, από την οποία προκύπτει ότι η όποια επαφή οχήματος και μηχανών πρέπει να ήταν εξαιρετικά ασθενής».

Στο υπόμνημα αναφέρεται εξάλλου, ότι οι αστυνομικοί για να δικαιολογήσουν την εν ψυχρώ δολοφονία του 18χρονου και την εκτός κάθε νομιμότητας χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων, σκηνοθέτησαν την εκδοχή που θέλει τον νεκρό να είναι ο οδηγός του οχήματος. Τονίζουν ότι όπως θα προκύψει από τη διαδικασία, ο 18χρονος ήταν συνοδηγός στο αυτοκίνητο όχημα. Επισημαίνεται επίσης, ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί παραβίασαν ρητή εντολή του Κέντρου να σταματήσουν την καταδίωξη.

Οι γονείς του 18χρονου ζητούν ενδελεχή διερεύνηση και διαλεύκανση της ανθρωποκτονίας του παιδιού τους και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Πέραμα: Αυτός είναι ο 20χρονος Ρομά που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών (photo)

Σχετικά άρθρα