Ο ΟΗΕ «σφράγισε» επίσημα την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου (video)

Και με την επίσημη πλέον «σφραγίδα» του ΟΗΕ, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την μερική την οριοθέτηση ΑΟΖ, ανάμεσα στις δυο χώρες.

Τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή, από τους υπουργούς εξωτερικών των δυο κρατών, στο Κάϊρο στις 6 Αυγούστου, η συμφωνία πρωτοκολλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη.

Στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ βρίσκεται πλέον η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την μερική την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τους, που είχε υπογραφεί στις 6 Αυγούστου στο Κάϊρο.

Η σημασία της εν λόγω ανάρτησης δεν έγκειται μόνο στο γεγονός της δημοσίευσης της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου αυτής καθ’ αυτής, αλλά ότι έγινε σε πολύ μικρό διάστημα και παρά το γεγονός ότι πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ο Τούρκος Volkan Bozkir.

Η ταχύτητα της πρωτοκόλλησης και ανάρτησης της εν λόγω συμφωνίας, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της ανάρτησης του παράνομου «τουρκο-λυβικού μνημονίου», αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε τρεις φορές με τον Πορτογάλο ανώτατο αξιωματούχο κατά τους τελευταίους μήνες, δύο φορές στη Γενεύη και πιο πρόσφατα στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τέλος, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η εν λόγω ανάρτηση αποτελεί την πρώτη που πραγματοποιείται, όσον αφορά συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και γειτονικής χώρας, πάντα στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας, εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Θα ακολουθήσει και η ανάρτηση της συμφωνίας της Ελλάδας με την Ιταλία μόλις τεθεί σε ισχύ.

ΟΗΕ - συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου
ΟΗΕ – συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την ανάρτηση της Συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ:

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει ότι η Νομική Υπηρεσία της Γραμματείας του ΟΗΕ ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία αυτή είχε υπογραφεί μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Sameh Shoukry στο Κάϊρο στις 6 Αυγούστου.

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα