Όσο η χώρα συνεχίζει να είναι σε lockdown τόσο φαίνεται ότι θα αυξάνεται η χρήση ψυχοτρόπων και ναρκωτικών ουσιών. Η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, η ανεργία, ο συνεχής εγκλεισμός κ.α, είναι τα στοιχεία εκείνα που οδηγούν σε αυτή την «διέξοδος».
H χρήση κοκαΐνης και διάφορων ψυχοτρόπων ουσιών εκτοξεύθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου πανδημικού κύματος στην Αττική, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το παρατεταμένο άγχος, η αίσθηση αδιεξόδου και η ανασφάλεια που δημιουργούν οι συνθήκες του lockdown είναι οι λόγοι πίσω από την αύξηση στη χρήση ψυχοτρόπων και ναρκωτικών ουσιών που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown και μετατράπηκε σε πραγματική «έκρηξη» κατά τη διάρκεια του δεύτερου πανδημικού κύματος στο λεκανοπέδιο Αττικής.
Μάλιστα, μιλώντας με αριθμούς η εξέταση των λυμάτων της Αττικής το περασμένο φθινόπωρο έδειξε αύξηση στη χρήση κοκαΐνης κατά 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ενώ αύξηση παρατηρήθηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και ήταν κατά 20% μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown τον Μάρτιο.
«Τον Μάρτιο του ’20 είχαμε δει αύξηση στη χρήση κοκαΐνης της τάξης το 60%, σε σχέση με το 2019 την αντίστοιχη περίοδο, επειδή ψάχνουμε αυτές τις ουσίες εδώ και πολλά χρόνια. Στη συνέχεια υπήρξε πτώση το καλοκαίρι με το ελάχιστο, το μίνιμουμ στη χρήση κοκαΐνης να σημειώνεται τον Αύγουστο. Τον Σεπτέμβριο, όμως, άρχισε και πάλι να αυξάνει λίγο, και μετά τον Οκτώβριο και Νοέμβριο αυξήθηκε σημαντικά. Τον Νοέμβριο του 2020, η αύξηση ήταν 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του ’19 και αυξήθηκε κατά 20% από την περίοδο του πρώτου lockdown», αναφέρει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης.
Ανησυχητική η αύξηση στα ψυχοφάρμακα
Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε κατά το ίδιο διάστημα στην εξέταση των λυμάτων της Ψυττάλειας και στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, που ανήκουν στην οικογένεια των βενζοδιαζεπινών.
Συγκεκριμένα εντοπίστηκε σε υψηλές συγκεντρώσεις η δραστική ουσία οξαζεπάμη, σύμφωνα με τον κ. Θωμαϊδη:
«Από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο φάνηκε αύξηση των αγχολυτικών και κάποιες δραστικές ουσίες, μάλιστα, αυξήθηκαν πάρα πολύ», αναφέρει ο Καθηγητής.
Να σημειωθεί ότι η οξαζεπάμη χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό σκεύασμα, για τη θεραπεία του άγχους, της αϋπνίας και για τον έλεγχο των συμπτωμάτων του συνδρόμου απόσυρσης από το αλκοόλ.
Το πρόγραμμα ανίχνευσης ψυχοδραστικών ουσιών και άλλων χημικών ενώσεων του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής τον Καθηγητή Νίκο Θωμαϊδη, είναι αυτό πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το ειδικό πρόγραμμα της ανίχνευση του κορονοϊού στα λύματα.
Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2010 και από τότε κάθε χρόνο ανιχνεύει τη χρήση φαρμάκων, ψυχοδραστικών και ναρκωτικών ουσιών, στοιχεία που αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα για τη χάραξη της δημόσιας Υγείας.
Ενδιαφέρον παρουσίαζαν τα στοιχεία, επίσης, και κατά την περίοδο των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξέτασης των λυμάτων κατά την περίοδο 2012 – 14, είχε παρατηρηθεί, επίσης, μία πολύ μεγάλη αύξηση των ψυχοφαρμάκων στο λεκανοπέδιο της Αττικής και επίσης μια σταδιακή αύξηση των διεγερτικών ναρκωτικών, όπως η μεθαμφεταμίνη και η κοκαΐνη.
Δείτε επίσης:
Το πρώτο «ζωντανό» ελληνικό φάρμακο για τον Κορονοϊό (video)
πηγή: iatropedia.gr