Κρις Γιανάκος: Λαμπερά εγκαίνια στη γκαλερί CITRONNE στον Πόρο (photo)

Η γκαλερί CITRONNE ξεκίνησε το εκθεσιακό της πρόγραμμα για το καλοκαίρι του 2021 το Σάββατο 12 Ιουνίου, με την ατομική  έκθεση «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» του Κρις Γιανάκου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Ο Κρις Γιανάκος, Έλληνας της Διασποράς, πρωτοπόρος καλλιτέχνης με ευρεία καταξίωση, ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Η έκθεση στην γκαλερί CITRONNE περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα-σταθμούς της περιόδου 1980 -2020 -έργα «της πανδημίας», ως αντίδραση στον covid- δύο νέες εγκαταστάσεις του 2021, έργα ad hoc για την συγκεκριμένη έκθεση.

Γιώργος Αλογοσκούφης, Δίκα Αλογοσκούφη, Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Σπύρος Πολλάλης
Στη γκαλερί CITRONNE – Γιώργος Αλογοσκούφης, Δίκα Αλογοσκούφη, Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Σπύρος Πολλάλης

Έργα του Κρις Γιανάκου βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία και συλλογές παγκοσμίως όπως στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, Moderna Museet στη Στοκχόλμη, Pratt Institute στη Νέα Υόρκη, Smithsonian Museum στην Ουάσιγκτον, Fogg Museum στη Βοστώνη, San Diego Museum of Art στο Σαν Ντιέγκο, Hammer Museum στο Λος Άντζελες, Istituto per la Cultura e L’Arte στην Ιταλία, Porkkana Collection στο Ελσίνκι, Wakita Museum of Art στην Ιαπωνία, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στην Εθνική Πινακοθήκη στην Ελλάδα, και πολλά άλλα. Η βάση του έργου του Κρις Γιανάκου είναι ένα πεδίο έρευνας γύρω από έναν άξονα Γεωμετρίας.

Άλεξ Κασσανδρινός, Μελίνα Βλάχου, Γιώργος Καλόφωνος
Άλεξ Κασσανδρινός, Μελίνα Βλάχου, Γιώργος Καλόφωνος

«Διαδράμει» τον χώρο με νοητές προεκτάσεις τις οποίες δημιουργεί η γεωμετρική γραφή μέσα στο περιβάλλον – προσέγγιση την οποία καθιέρωσε εξ αρχής στην εικαστική του πορεία. «Διαδράμει», επίσης, τον χρόνο, καθώς έλκεται από τον χαρακτήρα της αρχαίας Τέχνης, της κλασικής αρχιτεκτονικής και, κυρίως, τον  λόγο, δηλαδή την σχέση της με την γεωμετρία.  Στις αρχές της δεκαετίας ’90 ξεκίνησε να τροποποιεί φωτογραφίες αρχαίων έργων τέχνης, όπως και φωτογραφίες αρχαιολογικών χώρων.

Ζήνα Κουτσελίνη, Δημήτρης Γκοσμάνης
Ζήνα Κουτσελίνη, Δημήτρης Γκοσμάνης

Συχνά τα έργα του συνιστούν μια επανανάγνωση αρχαιολογικών τόπων και μνημείων, πάντα με γνώμονα τα βασικά γεωμετρικά σχήματα-σύμβολα. Πάνω σε φωτογραφίες από αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και αγάλματα τοποθετεί γεωμετρικά σχήματα τα οποία, κατά την δική του ερμηνεία, εκφράζουν  το θεμελιώδες πνεύμα του πολιτισμού σε διάφορες εκφάνσεις.

Κατερίνα Τερζοπούλου, Ελεάνα Κυρκιλή, Κωνσταντίνα Μιχαήλ
Κατερίνα Τερζοπούλου, Ελεάνα Κυρκιλή, Κωνσταντίνα Μιχαήλ

Στις πρόσφατες ενότητες «Pandemic Series» και «Dystopia Series», όμως, η  γεωμετρία και ο λόγος, ο δομημένος κόσμος αναστρέφεται. Δεν εξαφανίζεται ο τόπος μέσα στον χώρο, αλλά δυσχεραίνει, καθώς χάνει τα διακριτά του στοιχεία.

Αθηνά Λυμπεροπούλου, Κατερίνα Λυμπεροπούλου
Αθηνά Λυμπεροπούλου, Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Μπλε ή κόκκινη, η «δυστοπία», η δυσφορία, κυριαρχεί ως σύμπτωμα μιας μεγάλης ανατροπής. Πρόκειται για έργα που πηγάζουν από το υποσυνείδητο και χαρακτηρίζονται από μία χειρονομιακή (gestural) εικαστική γραφή- εξαίρεση ερμηνεύσιμη στην συνήθη  δουλειά του καλλιτέχνη.

 Η Κατερίνα Κοσκινά και ο δικηγόρος και συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος
Στη γκαλερί CITRONNE – Η Κατερίνα Κοσκινά και ο δικηγόρος και συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος

Η εντύπωση που δημιουργούν τα έργα αυτά είναι μια α-ταξία, σε πλήρη δυσαρμονία με την καθησυχαστική και αναγνωρίσιμη τάξη. Αντανακλά έναν κόσμο που έχασε αιφνιδιαστικά τον ρυθμό, την κίνηση, την αναλογία και την συνοχή του.  Η έκθεση «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» είναι  η τρίτη ατομική έκθεση του Κρις Γιανάκου, την οποία οργανώνει η γκαλερί CITRONNE. Έχουν προηγηθεί μια ατομική του έκθεση στον χώρο της Citronne το 2008 και μία ακόμη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου το 2013.

φωτο: studio Panoulis

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Κρις Γιανάκος: Οι «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» του στη γκαλερί CITRONNE στον Πόρο (photo)

Σχετικά άρθρα