Κιβωτός του Κόσμου: Καλείται ως ύποπτος από τον εισαγγελέα ο πατέρας Αντώνιος και ακόμη επτά άτομα (photo)

Στην εισαγγελία θα περάσει τις γιορτές ο πατέρας Αντώνιος που καλείται πλέον ως ύποπτος τέλεσης δυο αδικημάτων, ένα εκ των οποίων κακούργημα.

Οι δυο εισαγγελείς ανηλίκων, Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη -Κυριακή Τσιχλή απέστειλαν κλήσεις σε 8 συνολικά πρόσωπα, καθιστώντας τα ως υπόπτους. Πρόκειται για τον πατέρα Αντώνιο, ένα πρόσωπο από τη δομή της Αθήνας, ένα ζευγάρι από δομή στα Γιάννενα, ενώ προστέθηκαν 4 ακόμη πρόσωπα από άλλες δομές εκτός Αθηνών και ειδικότερα σε Χίο και Βόλο.

Διεύρυνση υπήρξε και στη λίστα των ερευνόμενων αδικημάτων, αφού ο πατέρας Αντώνιος πέρα από την κακουργηματική κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή, ερευνάται πλέον και για ηθική αυτουργία σε σωματικές βλάβες αδυνάμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη δικογραφία προστέθηκαν καταθέσεις που τον τοποθετούν μπροστά σε περιστατικά σωματικής κακοποίησης ανηλίκων εντός της δομής.

Πατέρας Αντώνιος - Κιβωτός του Κόσμου
Πατέρας Αντώνιος – Κιβωτός του Κόσμου

Μάλιστα, από καταθέσεις φέρεται να προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ότι οι ξυλοδαρμοί και οι σκληρές τιμωρίες δεν ήταν αποφάσεις του εκάστοτε υπαλλήλου της δομής, αλλά «εντολή» του πατρός Αντώνιου προς τους υπαλλήλους ως μέσο σωφρονισμού των παιδιών.

Για πρόκληση σωματικών βλαβών σε βάρος αδυνάμων ερευνώνται τα 6 πρόσωπα που καλούνται ως ύποπτοι για την υπόθεση, ενώ μία υπάλληλος για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, καθώς φέρεται, να μην μετέφερε ως όφειλε σε γιατρό ή νοσοκομείο παιδάκι που είχε τραυματιστεί.

Οι καταγγελλόμενες πράξεις φέρονται να τελέστηκαν μεταξύ 2020 και 2022. Σημειώνεται, ότι μέχρι το 2019 και την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, πράξεις σε βάρος ανηλίκων όπως η απομόνωση και ο εξαναγκασμός σε εργασία, διώκονταν και τιμωρούνταν ως κακουργήματα. Από το 2019, αυτές οι πράξεις ακραίου βασανισμού είναι πλημμελήματα.

Ο πατέρας Αντώνιος και ακόμα επτά ύποπτοι πλέον αναμένεται να περάσουν το εισαγγελικό κατώφλι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αλλά όλοι αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν για τη δικογραφία και να συντάξουν τις έγγραφες εξηγήσεις τους. Μετά την παροχή εξηγήσεων οι εισαγγελείς θα αποφασίσουν σχετικά με το εάν θα τους ασκηθεί δίωξη ή όχι προκειμένου να παραπεμφθούν σε τακτικό ανακριτή.

Κιβωτός του Κόσμου - Πατέρας Αντώνιος
Κιβωτός του Κόσμου – Πατέρας Αντώνιος

Πατέρας Αντώνιος  – Η αρχή του νήματος της υπόθεσης

Η αρχή του νήματος της υπόθεσης, που κατέστησε ύποπτο τον πατέρα Αντώνιο, βρέθηκε από την καταγγελία ενός 19χρονου που στην κατάθεσή του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως όσο δενόταν με τον πατέρα Αντώνιο, είχε αρχίσει στην ουσία να τον υπηρετεί. «Του έβαζα και του έβγαζα τα παπούτσια και του έβαζα τις κάλτσες. Αυτά ήταν τα πρώτα περίεργα πράγματα. Σταδιακά ο ιερέας άρχισε να με χτυπάει στον ποπό με το χέρι, ενώ όταν πηγαίναμε για μπάνιο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, καθώς έκανε πως με έπνιγε στο νερό, άρχισε να βάζει το χέρι του μέσα στο μαγιό μου».

Μάλιστα, είχε αναφερθεί σε πληθώρα ασελγών πράξεων από τον ιερέα σε βάρος του, ενώ σε μια από αυτές υπήρξε μάρτυρας ένας φίλος του, ο οποίος έχει επίσης καταθέσει στις Αρχές.

Ωστόσο, η υπόθεση οδηγήθηκε ένα βήμα παρακάτω όταν στη δικογραφία προστέθηκε και η συμπληρωματική κατάθεση ενός 15χρονου φιλοξενούμενου της δομής στο Βόλο. Ο ανήλικος εντοπίστηκε από την εισαγγελία μέσα από την κατάθεση που έδωσε ο 19χρόνος και τον υποδείκνυε ως πρόσωπο που έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον πατέρα Αντώνιο.

Οι εισαγγελείς αναζήτησαν άμεσα τον 15χρονο, ο οποίος στην πρώτη κατάθεσή του περιορίστηκε μόνο σε περιστατικά σωματικής κακοποίησης. Όμως, ο ανήλικος φέρεται τη δεύτερη φορά να έδωσε νέα στοιχεία καταγγέλλοντας ότι έπεσε θύμα ασελγών πράξεων από τον πατέρα Αντώνιο πριν από περίπου 1,5 χρόνο και μάλιστα περισσότερες από μία φορές.

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα