Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και 35άρια μέχρι την επόμενη εβδομάδα (video)

Η αφρικανική σκόνη και οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα.

Τη δικιά του εκτίμηση για το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες έκανε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο μετεωρολόγος του τηλεοπτικού σταθμού, Κλέαρχος Μαρουσάκης. Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων το αποπνικτικό κοκτέιλ ζέστης και σκόνης θα συνεχιστεί μέχρι τουλάχιστον την άλλη Τετάρτη, ενώ από την Πέμπτη η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται.

Αφρικανική σκόνη μέχρι και την Τετάρτη, από Πέμπτη καθαρίζει η ατμόσφαιρα

Όπως είπε ο κ. Μαρουσάκης: «Έχουμε άλλο ένα ισχυρό θα λέγαμε επεισόδιο αφρικανικής σκόνης το οποίο αυτή τη φορά θα έχει και διάρκεια. Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης κυρίως προς τα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας. Χρειάζεται μια προσοχή. Το επεισόδιο θα κρατήσει -με κάποια σκαμπανεβάσματα- τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας για να αρχίσει από την Τετάρτη-Πέμπτη το φαινόμενο να εκτονώνεται προς τα ανατολικά και την περιοχή της Τουρκίας».

«Αύριο Κυριακή ανεβαίνει η θερμοκρασία, όχι όμως σε ολόκληρη τη χώρα. Από το ύψος της Θεσσαλίας και πιο νότια θα συναντάμε τον υδράργυρο γύρω στους 30-34 βαθμούς Κελσίου. Τη Δευτέρα ανάλογη εικόνα κυρίως προς τα δυτικά, κεντρικά και νότια με 33-35 βαθμούς, ενώ το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης θα δούμε να ανεβαίνει λίγο περισσότερο η θερμοκρασία κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Από Πέμπτη και στη συνέχεια θα αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση», πρόσθεσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη:

Καλλιάνος: Ποιες περιοχές θα έχουμε θερμοκρασίες άνω των 35

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόγνωση του μετεωρολόγου του Mega, Γιάννη Καλλιάνου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού.

«Μέχρι και την Τετάρτη θα βιώνουμε τις ίδιες ακριβώς συνθήκες με αυτές που βιώνουμε τις τελευταίες δύο ημέρες. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι: α) οι πολύ αυξημένες θερμοκρασίες για την εποχή, β) η σκόνη από την Αφρική σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις στις περισσότερες περιοχές (πιο έντονη σε Ήπειρο, δυτική Στερεά, Επτάνησα, Πελοπόννησο και στην Κρήτη) και γ) οι αραιές νεφώσεις και λασποβροχές», σημείωσε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες των επόμενων ημερών: «Στη βόρεια Ελλάδα από την Κυριακή (19/5) έως και την Τετάρτη θα έχουμε 28-29 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής θα έχουμε 32-33 βαθμούς Κελσίου τοπικά. Στα Δωδεκάνησα 34. Ωστόσο, στις περιοχές που βρίσκονται στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας, πέραν της σκόνης θα έχουμε και ζέστη. Σε τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής Πελοποννήσου και της Κρήτης ο υδράργυρος σε τοπικό επίπεδο θα φτάνει τους 35, 36, 37 βαθμούς ίσως και λίγο παραπάνω. Θα απεγκλωβιστούμε από αυτήν την κατάσταση από την Τετάρτη και μετά».

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα