Εφιαλτική πρόβλεψη: Οι καιρικές συνθήκες της Παρασκευής θα μοιάζουν με εκείνες από την πυρκαγιά στο Μάτι

Η πυρκαγιά λίγο μετά τις 21:30 πέρασε την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στο ύψος των Αφιδνών, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούσε να σωθεί.

Δυστυχώς, μέσα σε ελάχιστα λεπτά η πυρκαγιά επεκτάθηκε και το πύρινο μέτωπο κύκλωσε ολόκληρη την περιοχή μεταξύ Αφιδνών και Αγίου Στεφάνου.

Οι κάτοικοι στον Άγιο Στέφανο, το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι έλαβαν μήνυμα από την Πολιτική Προστασία για να βρίσκονται σε ετοιμότητα, να ασφαλίσουν παράθυρα και καμινάδες και να απομακρύνουν καύσιμη ύλη από τις οικίες τους, λόγω του ότι η τεράστια πυρκαγιά είναι εκτός ελέγχου.

πυρκαγιά - Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας - Αφίδνες
πυρκαγιά – Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας – Αφίδνες – Φωτογραφία: INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πριν την ενημέρωση από τον υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, την ώρα που φωτιές μαίνονται σε ολόκληρη τη χώρα, ο πύραρχος – μετεωρολόγος κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στον καύσωνα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά και στους ισχυρούς ανέμους που αναμένονται, αύριο.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε την επικινδυνότητα της ημέρας, υποστηρίζοντας ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες θα θυμίζουν αυτές που επικράτησαν στη φωτιά – πυρκαγιά στο Μάτι.

«Διανύουμε τη 10η μέρα ενός ισχυρού επεισοδίου καύσωνα που επηρεάζει όλη τη χώρα μας, τον ισχυρότερο καύσωνα όσο αναφορά την ένταση και τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών. Η θερμοκρασία του αέρα και σήμερα ξεπέρασε τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ενώ η σχετική υγρασία προσέγγισε το 10%. Η αυριανή ημέρα χαρακτηρίζεται από την επίδραση ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και τη σταδιακή επικράτηση δυτικών ανέμων στα υπόλοιπα κεντρικά, νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας. Στα τμήματα αυτά η ένταση των ανέμων θα αγγίζει τοπικά τα 7 και 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία του αέρα θα σημειώσει πτώση και η σχετική υγρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάτω του 10% στα ανατολικά, ηπειρωτικά τμήματα», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

πυρκαγιά - Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας - Αφίδνες
πυρκαγιά – Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας – Αφίδνες

«Οι μετεωρολογικές αυτές συνθήκες, δυστυχώς, ομοιάζουν με εκείνες που επικράτησαν στην περιοχή του Ματίου Αττικής, στις 23 Ιουλίου του 2018 και σε συνδυασμό με τον ισχυρό καύσωνα που επικρατεί αποτελούν συνθήκες ιδιαίτερα επικίνδυνες για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας και στις μετακινήσεις και στις ενέργειες που κάνουμε», πρόσθεσε.

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Γιάννης Καλλιάνος: Αύριο θα πνέουν άνεμοι 7 – 8 μποφόρ – Μακάρι να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Σχετικά άρθρα