Ιωάννης Παλαιοκρασσάς: Πέθανε το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ – Το συγκινητικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη (photo)

Σε ηλικία 85 ετών πέθανε το ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, το Σάββατο, 2 Οκτωβρίου. Ήταν ο στόχος της 17Ν στην επίθεση με ρουκέτα όπου σκοτώθηκε ο Θάνος Αξαρλιάν.

Είχε διατελέσει και υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς ήταν ο στόχος της τρομοκρατικής επίθεσης με ρουκέτα της 17 Νοέμβρη, στην οποία σκοτώθηκε ο Θάνος Αξαρλιάν.

Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Η ζωή του Ιωάννη Παλαιοκρασσά

Γεννήθηκε στην Αθήνα ενώ η καταγωγή του ήταν από την Άνδρο. Ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς φοίτησε στη Βαρβάκειο Βαρβάκειο Σχολή και συνέχισε τις σπουδές του στο London School of Economics.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και ανέλαβε το πρώτο του πολιτικό πόστο το 1977, ως Αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού.

Στα έδρανα της Βουλής βρέθηκε για πρώτη φορά το 1981, επιτυχία που επανέλαβε και στις εκλογικές αναμετρήσεις του 1985, του 1989 και του 2004.

Την περίοδο 1990-1992 διατέλεσε υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Κατά τη θητεία του πέτυχε την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε πρωτογενή πλεονάσματα, με σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Ως Επίτροπος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1994 προειδοποίησε για τον κίνδυνο χρεωκοπίας: «Η χρεωκοπία του ελληνικού Δημοσίου επιταχύνεται και η χώρα οδηγείται σε πτώχευση «οπότε για να αποφύγουμε έστω την ύστατη στιγμή ή και να βγούμε από την πτώχευση όταν αυτή επέλθει, θα αναγκαστούμε να συρθούμε σε σκληρότερα μέτρα, όπως όχι μόνο το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο αλλά ακόμη και απολύσεις υπαλλήλων με αλόγιστες κοινωνικές συνέπειες. Το κυριότερο και σοβαρότερο ίσως είναι πως οι οικονομικές εξελίξεις αναπόφευκτα υπονομεύουν το μέλλον της χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη».

Τον Ιούλιο του 1992 μπήκε στο στόχαστρο της 17Ν. Ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του με τη σύζυγό του και την έφηβη ανιψιά του δέχθηκε επίθεση με ρουκέτα. Από την επίθεση έχασε τη ζωή του ο Θάνος Αξαρλιάν, ο οποίος περνούσε τυχαία από το σημείο ενώ ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς βγήκε από την τρομοκρατική επίθεση με εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον θάνατο του Ιωάννη Παλαιοκρασά

Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού

«Με συντριβή αποχαιρετώ έναν σπουδαίο και πάντοτε αθόρυβο πρωταγωνιστή της δημόσιας ζωής. Έναν ικανότατο υπουργό, πετυχημένο Ευρωπαίο Επίτροπο, συνεπή βουλευτή και διαλεχτό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Έναν υπέροχο άνθρωπο, επιστήμονα και οικογενειάρχη.

Ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς υπήρξε ο Υπουργός Οικονομικών που, στο διάστημα 1990-1992, κατόρθωσε να επαναφέρει σε πλεονάσματα την εθνική οικονομία, αυξάνοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα. Αλλά και, αργότερα, ως Επίτροπος, πλέον, της χώρας, προειδοποιούσε για την κρίση, που θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια. Στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, προσέφερε και σε μένα απλόχερα τις συμβουλές του. Νιώθω τυχερός που τον γνώρισα και οπλίστηκα με τη σκέψη και τα συμπεράσματα της εμπειρίας του. Μία εμπειρία που σημαδεύτηκε και από οριακές στιγμές όπως η απόπειρα δολοφονίας του σε μία άνανδρη επίθεση της τρομοκρατίας που στοίχισε τη ζωή του Θάνου Αξαρλιάν.

Μία στιγμή-πληγή για την Ελλάδα. Έτσι, ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς περνά στην Ιστορία ως ακέραιος και αποδοτικός για την πατρίδα του πολιτικός. Ως εργατικός βουλευτής των αγαπημένων του Κυκλάδων. Ως απλός και διακριτικός, αληθινός πολίτης στην κυριολεξία. Αλλά και ως σύμβολο καταδίκης της βίας και ενότητας του λαού μας για μια καλύτερη δημοκρατική ζωή.

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που συνεργάστηκα μαζί του. Και σφίγγω με θλίψη το χέρι της συζύγου, των παιδιών του και όλων των δικών του ανθρώπων».

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Γιώργος Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα είναι πιο έτοιμη από ποτέ να αντιμετωπίσει την Τουρκία (video)

Σχετικά άρθρα