Ίδρυμα Θεοχαράκη: Λαμπερά εγκαίνια της έκθεσης «Παράλληλη θέαση» (photo)

Με λαμπρότητα εγκαινιάστηκε η έκθεση «Παράλληλη θέαση», με έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Η βραδιά των εγκαινίων ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Προέδρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, κύριο Βασίλη Θεοχαράκη, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κύριο Γιάννη Στουρνάρα και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη.

Φώτης Παπαθανασίου, Βασίλης Θεοχαράκης, Μαρίνα Θεοχαράκη, Λίνα Μενδώνη
Στο Ίδρυμα Θεοχαράκη – Φώτης Παπαθανασίου, Βασίλης Θεοχαράκης, Μαρίνα Θεοχαράκη, Λίνα Μενδώνη

Η Λίνα Μενδώνη στην ομιλία της επισήμανε: «Η “Παράλληλη Θέαση”, είναι το αποτέλεσμα της ένωσης των δυο δυνάμεων: Η Τράπεζα της Ελλάδος καθιστά προσιτά στο κοινό πολλά, από τα πιο εμβληματικά της, αποκτήματα. Το Ίδρυμα Θεοχαράκη, όχι μόνο προσφέρει τη στέγη του, αλλά κομίζει και την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία του στη διοργάνωση σπουδαίων εικαστικών γεγονότων. Η “Παράλληλη Θέαση”, ως μεγάλος και αντιπροσωπευτικός περίπλους στη νεοελληνική τέχνη, αναφέρεται σε περισσότερο από ενάμιση αιώνα: Από τις πρώτες αναζητήσεις της, το παλαιότερο εκτιθέμενο έργο της συλλογής είναι Οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός του Βικέντιου Λάντσα, του 1870 περίπου, έως τη σημερινή δημιουργία, με την απόκτηση, το 2023, του έργου Το πάρκο, του Τζουλιάνο Καγκλή.

Αλίκη Ντούλη, Γιάννης Στουρνάρας, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου
Στο Ίδρυμα Θεοχαράκη – Αλίκη Ντούλη, Γιάννης Στουρνάρας, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου
Γιάννης Βογανάτσης, Τάκης Μαυρωτάς, Βάνα Δελούδη, Γιάννης Δελούδης
Γιάννης Βογανάτσης, Τάκης Μαυρωτάς, Βάνα Δελούδη, Γιάννης Δελούδης

Εν τέλει, η “Παράλληλη Θέαση” δικαιώνει απόλυτα τον τίτλο της. Δικαιώνει τις προθέσεις των οργανωτών και των επιμελητών της. Παράλληλα, καταδεικνύει το βάθος, αλλά και τις μεγάλες προοπτικές της ελληνικής δημιουργίας, τροφοδοτώντας, ακατάπαυστα και γενναιόδωρα, τα μείζονα εικαστικά γεγονότα. Η Πολιτεία, το Υπουργείο Πολιτισμού, κατά τις δυνάμεις τους, είναι ενεργοί συμπαραστάτες αυτών των πρωτοβουλιών, με την ηθική τους ενθάρρυνση και με την έμπρακτη υποστήριξή τους. Επιδιώκουμε η σύγχρονη τέχνη να ανοίγεται όλο και σε πιο πλατιά ακροατήρια, μέσα και έξω από την Ελλάδα.»

Σπύρος Πολλάλης, Τατιάνα Σπινάρη, Γιάννης Ξανθάκος
Σπύρος Πολλάλης, Τατιάνα Σπινάρη, Γιάννης Ξανθάκος
Δημήτρης Γκοσμάνης, Ντένη Θεοχαράκη
Δημήτρης Γκοσμάνης, Ντένη Θεοχαράκη

Τα αντιπροσωπευτικά έργα των Γύζη, Ιακωβίδη, Αλταμούρα, Μαλέα, Παπαλουκά, Βασιλείου, Τσαρούχη, Μαυροϊδη, Πρέκα, Τέτση, Θεοφυλακτόπουλου και Κεσσανλή, μεταξύ των άλλων, θαύμασαν το πολυπληθές φιλότεχνο κοινό.

(φωτο: studio Panoulis)

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα