Γιώργος Τράγκας: Ποιοι βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Οικονομικού Εισαγγελέα για τα περιουσιακά στοιχεία των 100 εκατ. ευρώ (video)

Ο Γιώργος Τράγκας μετά τον θάνατο του έχει μπει στο μικροσκόπιο, με την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος να ζητά στοιχεία για τις εταιρείες του, τους ισολογισμούς τους και τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε ατομικά ή με άλλα πρόσωπα.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στις έρευνες για την περιουσία του Γιώργου Τράγκα, μετά και τη δέσμευση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων και των τραπεζικών καταθέσεων που διατηρούσε τόσο ατομικά όσο και με τη σύζυγό του Μαρία Καρρά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων αποτιμάται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Ο Οικονομικός Εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκας μελετά το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), άνω των 60 σελίδων, βάσει του οποίου έγινε η δέσμευση της περιουσίας.

Στην κυριότητα εμπλέκεται και η σύζυγος του εκλιπόντος δημοσιογράφου Μαρία Καρρά, που διαθέτει κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ συμμετείχε ως μέτοχος στις επιχειρήσεις τους.

Εμπλεκόμενα πρόσωπα, που έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών, φέρονται 3 με 4 στενοί συνεργάτες, οι οποίοι μετείχαν τόσο στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Γιώργου Τράγκα όσο και στη μεσολάβηση και διευκόλυνση της διακίνησης μεγάλων χρηματικών ποσών και την αγορά ακινήτων κλπ.

Γιώργος Τράγκας
Γιώργος Τράγκας

Γιώργος Τράγκας – Τα επόμενα βήματα του οικονομικού εισαγγελέα

Ο κ. Μπαρδάκης θα προχωρήσει την έρευνα στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Το επόμενο διάστημα θα αναζητήσει εάν και σε ποιο βαθμό μετείχαν στην οικονομική δράση του αποβιώσαντος δημοσιογράφου συγγενικά του πρόσωπα και στενοί συνεργάτες του.

Μέχρι στιγμής, δεν διαφαίνεται εμπλοκή των παιδιών του, Γιάννη και Φρειδερίκου (Φρέντι) Τράγκα ούτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, ούτε και στη διαδικασία απόκτησης περιουσίας του πατέρα τους.

Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, ο κ. Μπαρδάκης θα αρχίσει να καλεί ως υπόπτους όσους διαπιστώσει ότι εμπλέκονται. Ανάλογα και με τις εξηγήσεις που θα δοθούν, ο ίδιος θα προχωρήσει στις κατά νόμο προβλεπόμενες ενέργειες. Πάντως, με βάση τα δεδομένα, εφόσον προκύψει εμπλοκή προσώπων, οι διώξεις που θα ασκηθούν θα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και του αδικαιολόγητου πλουτισμού (κακουργήματα τα οποία επιφέρουν ποινές πάνω από 10 τουλάχιστον έτη).

Γιώργος Τράγκας – Οι συγγενείς αναμένεται να προσφύγουν δικαστικά

Πάντως, μετά τις εξελίξεις η περιουσία του Γιώργου Τράγκα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έχει «παγώσει».

Εάν η σύζυγός του και τα παιδιά του προβούν σε αποδοχή κληρονομιάς, θα βρεθούν κατηγορούμενοι, καθώς θα τους ασκηθούν ποινικές διώξεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Ωστόσο, τα συγγενικά πρόσωπα του αποβιώσαντος δημοσιογράφου αναμένεται ότι θα ασκήσουν όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα, προκειμένου να ανατρέψουν την απόφαση για τη δέσμευση της περιουσίας του.

Γιώργος Τράγκας – Ακίνητα, θυρίδες και ράβδοι χρυσού

Μέχρι στιγμής, οι αρχές έχουν εντοπίσει ότι η περιουσία του Γιώργου Τράγκα περιλαμβάνει περιλαμβάνει 17 ακίνητα, καταθέσεις σε Τράπεζες της αλλοδαπής και εγχώριες όπως και σε τραπεζικές θυρίδες.

Σε τραπεζική θυρίδα του εξωτερικού βρέθηκαν λίγο λιγότερες από 10 ράβδους χρυσού, αγνώστου προέλευσης και χωρίς από κανένα επίσημο έγγραφαχαρτί να επιβεβαιώνεται η νομιμότητα απόκτησής τους.

Τα ακίνητα τα οποία αποκαλύφθηκαν είναι δυο στην Πολιτεία, δύο στην Μύκονο, τέσσερα στο Μονακό, ένα στο Παρίσι, ένα στο Σεν Τροπέ. Επίσης, στην περιουσία του περιλαμβάνονται διαμερίσματα στην Ουάσινγκτον, στο Μπέβερλι Χιλς, στο Λας Βέγκας, στο Μαϊάμι και ένα στο Olympic Tower της 5ης Λεωφόρου στο Μανχάταν, κ.λπ.

Γιώργος Τράγκας – Δάνεια που δεν εξοφλήθηκαν ποτέ

Πέρα από όλα αυτά, αποκαλύφθηκε ότι δάνεια που είχε πάρει ο Γιώργος Τράγκας από ελληνικές τράπεζες (και ειδικά από τράπεζα η οποία απορρίφθηκε ήδη από άλλη τράπεζα) δεν εξοφλήθηκαν ποτέ, καθώς χαρίστηκαν τα ποσά του δανείου ή καταβλήθηκε το ποσό του 1/3 του αρχικού δανείου και στην συνέχεια το υπόλοιπο ποσό της δανειακής σύμβασης χαρίστηκε ως καταβληθέν.

Ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, πριν προχωρήσει στην σύνταξη του πορίσματος, με το οποίο έγινε και η δέσμευση της περιουσίας, είχε ζητήσει τη συνδρομή των αντίστοιχων ελεγκτικών οικονομικών και εισαγγελικών μηχανισμών από τις ΗΠΑ, το Μονακό και άλλες χώρες στις οποίες αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων.

Γιώργος Τράγκας – Ζητήθηκαν έγγραφα για τις εταιρείες τους τραπεζικούς λογαριασμούς και φορολογικές δηλώσεις

Συγκεκριμένα, η Αρχή ζήτησε και διαβιβάστηκαν από το εξωτερικό στοιχεία για τις εταιρείες που διατηρούσε ο Γιώργος Τράγκας, όπως ζήτησε και τους ισολογισμούς τους και τις καταστάσεις των κινήσεων των κοινών Τραπεζικών λογαριασμούς που διατηρούσε ατομικά ο ίδιος όσο και το ζεύγος Τράγκα στο εξωτερικό, μετά το έτος 2000.

Επίσης, ζητήθηκαν οικονομικά στοιχεία μετά το 2000. Κι αυτό επειδή ακόμη κι αν αποδειχθούν αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, πριν το συγκεκριμένο έτος έχουν υποπέσει σε παραγραφή.

Παράλληλα, από την Αρχή ζητήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος να αναζητηθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί που διατηρούσε ατομικά ή μαζί με άλλα πρόσωπα (κοινοί λογαριασμοί) ο Γιώργος Τράγκας, όπως ζητήθηκε και η κίνηση των λογαριασμών αυτών.

Ακόμη, ζητήθηκαν από το 2000 και μετά αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων του Γιώργου Τράγκα, παρά το γεγονός ότι από κάποιο χρονικό διάστημα και μετά, η φορολογική του έδρα είχε μεταφερθεί στο εξωτερικό.

Επίσης, ζητήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) της Βουλής αντίγραφα των δηλώσεων «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης) παρά το γεγονός ότι σε ηλεκτρονική μορφή υπάρχουν μόνο των τελευταίων ετών. Όπως είναι γνωστό τα προηγούμενα έτη οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») συγκεντρωνόντουσαν στον Άρειο Πάγο, που αρχικά ήταν υπεύθυνος για τις δηλώσεις αυτές.

opinion-google-news

πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα