Φωτιές – Κυριάκος Μητσοτάκης: Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ, αποζημίωση επιχειρήσεων στο 70% (video)

Το πακέτο των μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις φωτιές εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανακοίνωσε ότι θα δοθούν έως 150.000 στεγαστική συνδρομή.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Σήμερα εγκρίνουμε μέτρα άμεσων αποζημιώσεων για κάθε πυρόπληκτο σε όποια περιοχή της χώρας και αν βρίσκεται.

Οι κεντρικές κατευθύνσεις των επιλογών μας είναι: στεγαστική συνδρομή έως €150.000 για κατοικίες που καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές. Άμεση προκαταβολή €20.000, €12.000 ή €5.000 ανάλογα με τον βαθμό φθοράς κάθε κτιρίου. Και επιδότηση ενοικίου έως €500 μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους.

Κυριάκος Μητσοτάκης - φωτιές αποζημιώσεις
Κυριάκος Μητσοτάκης – αποζημιώσεις

Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται με μία απλή αίτηση από τις 18 Αυγούστου στην πλατφόρμα arogi.gov.gr με εκταμίευση λίγες μέρες μετά.

Κυριάκος Μητσοτάκης - φωτιές αποζημιώσεις
arogi.gov.gr

Οι επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών τους, με το 20% να δίνεται ως προκαταβολή. Για τα δε ακίνητά τους θα λαμβάνουν αμέσως προκαταβολή €22.000, €12.000 ή €5.000, ανάλογα με τις ζημιές τους.

Κυριάκος Μητσοτάκης - φωτιές αποζημιώσεις
Κυριάκος Μητσοτάκης – αποζημιώσεις

Οι αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κτίρια θα μπορούν να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές. Επιπλέον, θα μπορούν να λάβουν ενίσχυση έως €4.000 για τις καλλιέργειές τους. Και αυτό πέραν των αποζημιώσεων που θα χορηγήσει ο ΕΛΓΑ για την παραγωγή τους.

Κάτοικοι και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τη φωτιά απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ενώ αναστέλλονται οι ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις τους, όπως και οι πλειστηριασμοί.

Κυριάκος Μητσοτάκης - φωτιές αποζημιώσεις
Μέτρα ανακούφισης – αποζημιώσεις

Ειδικά, το τονίζω, στους δύο Δήμους οι οποίοι δοκιμάστηκαν στην Εύβοια, στον Δήμο Μαντουδίου και στον Δήμο Ιστιαίας, τα τελευταία αυτά μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα από το αν υπέστησαν ζημιές.

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Νίκος Χαρδαλιάς: Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού (video)

Σχετικά άρθρα