Φωτιά – Κορινθία: Στάχτη 40.000 στρέμματα δάσους – Περιουσίες έγιναν «στάχτη» (video)

Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορίνθιας έχει προκαλέσει τεράστια είναι οικολογική καταστροφή καθώς δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους έγιναν στάχτη.

Σοκαριστική είναι εικόνα της μεγάλης καταστροφής στην Κορινθία που άφησε πίσω της η φωτιά που ξεκίνησε πριν δύο μέρες στο Σχίνο και έκαψε χιλιάδες στρέμματα δασική έκτασης και «ρίμαξε» δεκάδες σπίτια στη γύρω περιοχή.

Το μέγεθος της καταστροφής από την φωτιά απαθανάτισε, ο ένας από τους δύο ευρωπαϊκούς δορυφόρους Sentinel-2 που πέρασε το πρωί της Πέμπτης πάνω από τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Κορινθία και κατέγραψε την καμένη έκταση, καθώς και τα ενεργά μέτωπα από την φωτιά που μαίνεται στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης.

Σχίνο Κορίνθια - φωτιά - δορυφόρος
Σχίνο Κορίνθια – φωτιά – δορυφόρος

Όπως αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με την δορυφορική εικόνα και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus – EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 20/05.

Η εκτίμηση αυτή έγινε πριν από την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς.

Χαρδαλιάς: Έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα

Σε μία ημέρα ωστόσο, ο αριθμός αυτός σχεδόν διαπλάστηκε, καθώς σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, η καμένη γη εξαιτίας της πυρκαγιάς στον Σχίνο Κορινθίας ξεπέρασε τα 40.000 στρέμματα, σύμφωνα με το σύστημα Copernicus.

«Είκοσι ένα χρόνια είχε να ξεσπάσει πυρκαγιά τέτοιου μεγέθους, με παρόμοιες καιρικές συνθήκες, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή 20 Μαΐου, όπως αυτή που εκδηλώθηκε προχθές στον Σχίνο Κορινθίας», τόνισε ο υφυπουργός.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν πολλά τα μέτωπα και δόθηκε μεγάλη μάχη σε πολλούς οικισμούς, μάλιστα σε κάποιους από αυτούς πέρασε από μέσα, όπως είπε.

Ακόμη ανέφερε ότι έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς τα νότια, αλλά και προς την πόλη των Μεγάρων. «Οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 8 μποφόρ και οι δυνάμεις πυρόσβεσης κέρδισαν το στοίχημα» υπογράμμισε και σημείωσε ότι κατά την πρώτη ημέρα, η πύρινη λαίλαπα τη ημέρα «περπάτησε» 10,3 χλμ.

Σημειώνεται, ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, από καύση κλαδιών σε ελαιώνα.

Προειδοποίηση Λέκκα: Τεράστιες οι επιπτώσεις από την πυρκαγιά στον Σχίνο

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σχίνου και επεκτάθηκε προς τις περιοχές Περαχώρας και Αλεποχωρίου αναμένεται να είναι πολλαπλές εξαιτίας του γεωτεκτονικού καθεστώτος της περιοχής.

Όπως είναι γνωστό, η περιοχή του ανατολικού κορινθιακού κόλπου χαρακτηρίζεται όχι μόνο από έντονη σεισμικότητα, αλλά και από ταχείες μεταβολές στο χερσαίο ανάγλυφο που επηρεάζουν και τον θαλάσσιο χώρο.

«Ενδεικτικά αναμένονται αύξηση του κινδύνου σε πλημμυρικά φαινόμενα, έντονες διαβρώσεις, ροές κορημάτων και κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία θα τροφοδοτήσουν και το θαλάσσιο χώρο με τα κατάλοιπα της καύσιμης ύλης», υπογράμμισε ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεσρος του Ο.Α.Σ.Π. Ευθύμης Λέκκας.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα αποτιμηθούν σε συν-καταστροφικό στάδιο από ομάδα ερευνητών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

opinion-leader-goole-news

Σχετικά άρθρα