Εύα Καϊλή: Στη φυλακή με βαρύ κατηγορητήριο – Είναι ανάμεσα στους 4 συλληφθέντες (photo)

Τη σύλληψη της Εύας Καϊλή για την υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ αποφάσισαν οι βελγικές αρχές, όπως αναφέρουν οι βελγικές εφημερίδες L’ Echo και Le Soir.

Η κυρία Καϊλή θα διανυκτερεύσει σε κελί στις Βρυξέλλες μέχρι να βρεθεί ενώπιον του φυσικού της δικαστή, κάτι που πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών, ειδάλλως θα αφεθεί ελεύθερη. Ο δικαστής, στη συνέχεια, θα  κρίνει αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερη υπό όρους μέχρι τη δίκη. Στο Βέλγιο ο θεσμός της προφυλάκισης είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που ισχύει στην Ελλάδα.

Στο Βέλγιο η προφυλάκιση εφαρμόζεται μόνο για την περίπτωση που ο κατηγορούμενος ενδέχεται να φύγει από την χώρα και όχι για την πιθανή επανάληψη του εγκλήματος, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας, σε αντίθεση με τον μέσο όρο της ΕΕ, καταγράφει ρεκόρ στις προφυλακίσεις.

Η ευρωβουλευτής που είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα τέσσερα άτομα, που συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δύο από τα έξι άτομα που προσήχθησαν για ανάκριση την Κυριακή αφέθησαν ελεύθερα.

Εύας Καϊλή - εφημερίδα Le Soir
Εύας Καϊλή – εφημερίδα Le Soir

Μαζί με την Εύα Καϊλή συνελήφθη και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, βοηθός άλλου ευρωβουλευτή, ο οποίος επίσης αναμένεται να οδηγηθεί στον φυσικό δικαστή. Ανάλογη τύχη έχει και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, όπως και ο Φ. που είναι λομπίστας στις Βρυξέλλες.

Ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της Εύας Καϊλή, που τον προσήγαγαν για ανάκριση επειδή βρέθηκε με βαλίτσα με χρήματα. Ελεύθερος υπό όρους αφέθηκε ο   Λούκα Βισεντίνι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Χθες το βράδυ έγινε έρευνα και στο σπίτι δεύτερου ευρωβουλευτή, που κατά πληροφορίες, είναι ο Μαρκ Ταραμπέλα. Πηγές αναφέρουν ότι οι έρευνες έγιναν στην περιοχή της Λιέγης. Η έρευνα έγινε παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Ο υπολογιστής και το κινητό κατασχέθηκαν, αλλά ο ίδιος δεν προσήχθη για ανάκριση.

Η απόφαση των βελγικών αρχών προκαλεί θύελλα στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρείται το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών. Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά από υποψίες ότι το Κατάρ δωροδόκησε αξιωματούχους είτε με χρήματα, είτε με σημαντικά δώρα, προκειμένου να απηρεάσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του protothema.gr, οι βελγικές Αρχές αναμένεται να ανακοινώσουν την εμπλοκή και νέων προσώπων στην υπόθεση χρηματισμού στελεχών του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου, καθώς τις επόμενες ώρες ή ημέρες θα κληθεί να καταθέσει και η αδελφή της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μανταλένα Καϊλή.

Η υπόθεση με την οικογένεια Καϊλή και την πιθανή εμπλοκή της σε σκάνδαλο χρηματισμού, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ξεπλύματος χρήματος συνεχιζει να ερευνάται από τις βελγικές αρχές και τις επόμενες ώρες οι εξελίξεις αναμένεται να είναι καταιγιστικές.

Εύας Καϊλή εφημερίδα L' Echo
Εύας Καϊλή – εφημερίδα L’ Echo

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εισαγγελίας

Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Βουλής.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο αφέθησαν ελεύθερα από τον ανακριτή.

Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα.

Οι βελγικές αρχές αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, ενώ θα υπάρξουν συνεχείς ανακοινώσεις.

Για το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις μέσω δελτίων τύπου.

Εύας Καϊλή - Ανακοίνωση
Εύας Καϊλή – Ανακοίνωση

Καταιγιστικές οι εξελίξεις για το Κατάρ – Gate

Μετά την είδηση της εμπλοκής της Εύας Καϊλή στην υπόθεση χρηματισμού του Κατάρ, προκλήθηκε έντονος πολιτικός σεισμός, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Ελλάδα.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε τη διαγραφή της, ενώ αργότερα ακολούθησε και το S&D.

Παράλληλα, χθες το βράδυ, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, αποφάσισε, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών, να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην Εύα Καϊλή ως αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων, η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην οποία ανήκε μέχρι τη διαγραφή της η κυρία Καϊλή, ζήτησε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, έως ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Υπό στενή παρακολούθηση από τη βελγική αστυνομία

Ήδη από χθες έγινε γνωστό ότι η βελγική αστυνομία από καιρό χρησιμοποίησε σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ των οποίων και οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Πριν τις προσαγωγές, είχαν γίνει 16 επιχειρήσεις των βελγικών αρχών, σε σπίτια και γραφεία, ενώ εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 600.000 ευρώ. Σύμφωνα με την L’ Echo, στο σπίτι της κυρίας Καϊλή βρέθηκαν τσάντες με χαρτονομίσματα. Στις αρχές προσήχθη και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, για τον οποίο παραμένει αδιευκρίνιστο αν είναι από τους τέσσερις που συνελήφθησαν ή αφέθησαν ελεύθεροι.

opinion-google-news-2

πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα