Αθήνα, 28 Ιανουαρίου, 2022

ΕΡΤ: Σε ζωντανή μετάδοση η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου (video)

Την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ, που θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο, θα μεταδώσει ζωντανά η ΕΡΤ1, το Σάββατο 17 Απριλίου.

Δημήτρης ΓκοσμάνηςΑπό: Δημήτρη Γκοσμάνη

Την κηδεία και τις εξελίξεις που σηματοδοτεί στη Μεγάλη Βρετανία, μετά και το Brexit, θα μεταδώσει με έκτακτη εκπομπή η Δημόσια τηλεόραση το Σάββατο 17 Απριλίου 2021, στις 16:45.

Την εκπομπή θα παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Δημήτρης Απόκης και Μαρία Αλεξάκη, ενώ τις απόψεις τους για τα τεκταινόμενα θα καταθέσουν και ειδικοί αναλυτές.

Από τη Μεγάλη Βρετανία, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ευδοξία Λυμπέρη θα μεταδώσει λεπτό προς λεπτό την τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Η τελετή, η οποία θα διαφέρει από παρόμοιες που έχουν γίνει στο παρελθόν, θα γίνει σε στενό κύκλο, με ελάχιστους προσκεκλημένους.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, το φέρετρο θα φέρει και την ελληνική σημαία λόγω της σχέσης του πρίγκιπα με τη χώρα μας.

Ο Φίλιππος γεννήθηκε στο Μον Ρεπό στην Κέρκυρα και ήταν μέλος της ελληνικής και δανικής βασιλικής οικογένειας, η οποία εξορίστηκε από την Ελλάδα όταν εκείνος ήταν βρέφος ακόμα.

Όταν ο δούκας αρραβωνιάστηκε με την, τότε πριγκίπισσα, Ελισάβετ το 1946, παραιτήθηκε από τον ελληνικό τίτλο του και έγινε Βρετανός πολίτης.

Το τροποποιημένο αυτοκίνητο πάνω στο οποίο θα είναι το φέρετρο - ΦΩΤΟ REUTER
Το τροποποιημένο αυτοκίνητο πάνω στο οποίο θα είναι το φέρετρο – ΦΩΤΟ REUTERS

Κηδεία πρίγκιπα Φίλιππου: Αυτοί θα είναι οι 30 καλεσμένοι

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αποκάλυψαν τα 30 άτομα που θα απαρτίζουν την εκκλησία στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου το Σάββατο το μεσημέρι στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ.

Οι λεπτομέρειες για την κηδεία προετοιμάζονταν εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο η τελετή έπρεπε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που επέφερε η πανδημία.

Στη κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου θα παραστούν μονάχα η οικογένεια και οι στενοί φίλοι του. Θα τηρηθούν, ωστόσο, κάποιες από τις παραδόσεις μιας βασιλικής κηδείας, που θα αντανακλούν τις στρατιωτικές σχέσεις του Δούκα και στοιχεία της προσωπικότητας της Αυτού Υψηλότητας, όπως ανακοίνωσε το Μπάγκιγχαμ.

Πάνω από 700 μέλη από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων από το Βασιλικό Ναυτικό, τον Βρετανικό Στρατό και τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία θα παράσχουν τελετουργική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της κηδείας.

Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι θα επανενωθούν για να περπατήσουν πίσω από το φέρετρο του Δούκα του Εδιμβούργου με τον πατέρα τους, Κάρολο και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας ως μέρος μιας ιδιωτικής πομπής πριν από την κηδεία το Σάββατο.

Ενώ η Βασίλισσα δεν θα λάβει μέρος στην πομπή πριν από την τελετή, ο πρίγκιπας Κάρολος και η αδελφή του πριγκίπισσα Άννα θα ακολουθήσουν ένα ειδικά τροποποιημένο Land Rover, το οποίο θα μεταφέρει το φέρετρο του Δούκα στο παρεκκλήσι. Η πομπή αυτή αναμένεται να διαρκέσει περίπου οκτώ λεπτά.

Τα αδέλφια τους, Έντουαρντ και Άντριου, θα συμμετάσχουν στην πομπή ακριβώς από πίσω τους. Ο Ουίλιαμ και ο Χάρι θα ακολουθούν στη συνέχεια, αν και δεν θα περπατήσουν μαζί, αφού θα τους χωρίζει ο ξάδερφός τους, Πίτερ Φίλιπς. Και πίσω τους θα είναι τα τελευταία μέλη της οικογένειας, ο σύζυγος της Άννας, ο Αντιναύαρχος Τιμ Λόρενς και ο Κόμης του Σνόουντον.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που δεν θα συμμετέχουν στην πομπή, όπως η Δούκισσα της Κορνουάλης και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ, θα την παρακολουθήσουν μαζί με την 94χρονη μονάρχη έξω από την αυλή του παρεκκλησιού.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης συγγενείς εξ αίματος από την πλευρά του Δούκα που θα παρευρεθούν, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ανιψιών του Φίλιππου, του κληρονομικού πρίγκιπα του Μπάντεν και του πρίγκιπα του Χόενλοχ-Λάντενμπουργκ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής, οι παρευρισκόμενοι θα φορούν μάσκες. Σύμφωνα με τις επιθυμίες του Δούκα, θα είναι μια τελετουργική κηδεία, παρά μια κρατική εκδήλωση, και θα πραγματοποιηθεί εξολοκλήρου εντός του Κάστρου του Ουίνδσορ χωρίς την παρουσία κοινού, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τα υπάρχοντα μέτρα Covid.

Σπάζοντας την παράδοση, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν θα φορούν στρατιωτικές στολές ως είθισται, αλλά θα είναι ντυμένοι με πολιτικά ρούχα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, μια χορωδία τεσσάρων τραγουδιστών θα τραγουδήσει μουσική που έχει επιλέξει ο Δούκας του Εδιμβούργου για την περίσταση. Θα κάθονται στο σηκό, διατηρώντας αποστάσεις από τα συγκεντρωμένα μέλη της οικογένειας.

Μία αξιοσημείωτη απουσία θα είναι η έλλειψη εκκλησιαστικού τραγουδιού που επί του παρόντος απαγορεύεται από τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία.

Μετά την τελετή, το φέρετρο θα κατεβεί στο Royal Vault κάτω από το εκκλησάκι καθώς η χορωδία τραγουδά τον εθνικό ύμνο.

Ακολουθεί η πλήρης λίστα των επισκεπτών που θα παρευρεθούν στην κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου:

Βασίλισσα Ελισάβετ

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας

Η Δούκισσα της Κορνουάλης

Ο Δούκας του Κέιμπριτζ

Η Δούκισσα του Κέιμπριτζ

Ο Δούκας του Σάσεξ

Ο Δούκας του Γιορκ

Η πριγκίπισσα Βεατρίκη

Ο Εντουάρντο Μαπέλι Μότζι

Η πριγκίπισσα Ευγενία

Τζακ Μπρουκσμπανκ

Ο κόμης του Ουέσσεξ

Η Δούκισσα του Ουέσσεξ

Η Λαίδη Λουίζ του Ουίνδσορ

Βισκάουντ Σέβερν

Η πριγκίπισσα Άννα

Ο Αντιναύαρχος Τιμ Λόρενς

Πίτερ Φίλιπς

Ζάρα Φίλιπς

Μάικ Τιντάλ

Ο Κόμης του Σνόουντον

Η Λαίδη Σάρα Τσάτο

Ντάνιελ Τσάτο

Ο Δούκας του Γκλόστερ

Ο Δούκας του Κεντ

Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα

Ο Βερνάρδος, κληρονομικός πρίγκιπας του Μπάντεν

Ο πρίγκιπας Δονάτος, μέγας δούκας της Έσσης

Ο πρίγκιπας Φίλιππος του Χόενλοχ-Λάντενμπουργκ

Η Δούκισσα Μαουντμπάντεν της Βιρμανίας

opinion-leader-goole-news

Σχετικά άρθρα

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ακολουθήστε μας

1,057ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,668ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία νέα