Ερντογάν στην Αθήνα: Ικανοποιημένη η ελληνική κυβέρνηση μετά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη (video)

Πολύ καλύτερη από το αναμενόμενο ήταν η συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Κάνοντας την αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα και κρίνοντας από το κλίμα και το ύφος των δύο ηγετών, κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το μέλλον στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

«Είναι σημαντική ημέρα, αφήνει ένα θετικό αποτύπωμα η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν, μια επίσκεψη πολύ καλά προετοιμασμένη», είπε στον Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News” ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

«Είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά ότι ακόμα και αν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για την Τουρκία για τη διαφορά που έχουμε, δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε διαρκώς στο ‘κόκκινο’ και να έχουμε κρίσεις. Σήμερα, πέρα από τις διακηρύξεις και τις δηλώσεις, είχαμε και κάποια από τα αποτελέσματα, με κάποιες συμφωνίες συνεργασίας».

Όπως λέει ο ίδιος: «Έχουμε προχωρήσει σε μια θετική ατζέντα, τον Φεβρουάριο θα το προχωρήσουμε. Το θετικό κλίμα δε σημαίνει ότι έχουν φύγει από το τραπέζι οι διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουμε σε μια σειρά από ζητήματα».

»(…) Το κλίμα ήταν καλό και στη συνάντηση που έγινε με τις αντιπροσωπείες και στη συνέχεια στο γεύμα μεταξύ των υπουργών και φάνηκε ότι όντως, αυτή η θετική ατζέντα, μπορεί να μπει μπροστά, να έχει αποτελέσματα. Ήδη έχουμε αύξηση του διμερούς εμπορίου παρά τα προβλήματα που υπήρχαν. Είναι μια αμοιβαία επωφελής λύση που μπορούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, σχολιάζοντας στην ΕΡΤ την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, είπε πως όλα πήγαν καλά, «καλύτερα απ’ ό,τι και ο πλέον αισιόδοξος ενδεχομένως ανέμενε».

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία για τους δικούς της λόγους – καθαρά λόγους συμφέροντος – έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει μια αντιπαράθεση με την Ελλάδα, και είναι αυτή που έκανε αλλαγή στάσης, εμείς είμαστε εκεί που ήμασταν, η Τουρκία πήγε από το «Μητσοτάκης γιοκ» στο «φίλε μου Κυριάκο» και από τους Typhoon τους πυραύλους και το «θα έρθουμε μια νύχτα» στη διακήρυξη των Αθηνών».

Ερντογάν: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, παρουσιάζει στιγμιότυπα από την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα και δημοσιεύει αποσπάσματα από τις δηλώσεις που έκανε από κοινού με τον πρωθυπουργό.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζητά η Ελλάδα και η Τουρκίας να δώσουν το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο με τα κοινά βήματά τους και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να μην μπορεί να λυθεί.

Η ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει:

«Πραγματοποιήσαμε σήμερα την πέμπτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα. Με τη Διακήρυξη των Αθηνών για Φιλία και Καλή Γειτονία, επιβεβαιώσαμε στο υψηλότερο επίπεδο τη βούλησή μας να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Συμφωνούμε να αυξήσουμε τον όγκο των εμπορικών μας συναλλαγών από περίπου 5 δισ. δολάρια σε 10 δισ. δολάρια. Στις συνομιλίες μας, επισημάναμε τη σημασία των συγκοινωνιακών έργων, όπως η κατασκευή δεύτερης γέφυρας στο συνοριακό πέρασμα των Ιψάλων  -Κήπων.

Συζητήσαμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου.

Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ελληνική μειονότητα στη χώρα μας αποτελούν τα δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου.

Η ενίσχυση της ηρεμίας και της ευημερίας των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μας.

Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή.

Είναι ειλικρινής επιθυμία μας να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματά μας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, καλής γειτονίας και κοινών προσπαθειών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, το ίδιο κλίμα και ακόμη και τον ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς.

Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας.

Θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο με κοινά βήματα που θα κάνουμε ως Τουρκία-Ελλάδα.

Σας λέω ειλικρινά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να είναι τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί»…

Τα επόμενα ραντεβού

Τον Φεβρουάριο του 2024, αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, της Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και θα ακολουθήσει τον Απρίλιο, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Τον Ιούλιο ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει ξανά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσιγκτον, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

opinion-google-news-2

πηγή: newsit.gr

Σχετικά άρθρα