Αθήνα, 21 Ιανουαρίου, 2022

Επικίνδυνα παιχνίδια Μηταράκη στα σύνορα στον Έβρο (video)

Οργή και απογοήτευση έχει προκαλέσει στην κοινωνία του Έβρου η απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη για επέκταση του Κέντρου Υποδοχής Ταυτοτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου, για την φιλοξενία μεταναστών.

Οι φορείς της περιοχής στον Έβρο εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού μεταναστών σε μία ευαίσθητη γεωγραφικά περιοχή, δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι έχουν περιοριστεί σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές.

Δομή ΚΥΤ στο Έβρο
Δομή ΚΥΤ στο Έβρο

Επέκταση και αναβάθμιση

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια 3 ημέρες προτού εκπνεύσει το 2020, θα δημιουργηθεί νέα δομή δίπλα στο υφιστάμενο ΚΥΤ που θα αναπτυχθεί σε έκταση επιφάνειας περίπου 72.500 τ.μ. με συνολική δυναμικότητα 1.500 φιλοξενούμενους.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται η αναβάθμιση και δημιουργία 750 θέσεων γενικού πληθυσμού και 750 θέσεων σε Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης, περιλαμβανομένων των 250 θέσεων του υφιστάμενου ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.

Κατά την ολοκλήρωση του έργου, η δομή θα ενοποιηθεί με την υφιστάμενη και θα αποτελούν μια ενιαία.

Ταυτόχρονα, στην έκταση θα δημιουργηθούν οικίσκοι διαμονής καθώς και χώροι εστίασης -ψυχαγωγίας, ιατρείων, καταστημάτων, σχολείων, πλυντηρίων-στεγνωτηρίων, πολυχώρων, γραφείων διοίκησης και γραφείων φρουράς.

Επίσης, προβλέπεται χώρος άθλησης και χώρος ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων όπου θα στεγάζονται τα γραφεία υπηρεσιών συντήρησης, τα γραφεία πυροσβεστικής υπηρεσίας και η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.

Στη δομή, η οποία θα έχει περιμετρική περίφραξη, θα κατασκευαστεί επίσης δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Ο προϋπολογισμός του έργου 30.000.000 ευρώ.

Όπως μπορείτε να την δείτε και στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ στο σχετικό ling ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ)

«Χωρίς λογική η απόφαση»

Για επικίνδυνα παιχνίδια κάνει λόγο μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για κυβερνητική ανακολουθία.

«Μιλάμε για τριπλασιασμό της δυναμικότητας με προοπτική ακόμα μεγαλύτερη για 3.000 φιλοξενούμενους. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχουμε μείωση των ροών κατά 80% στη χώρα και κατά 62% στον Έβρο. Όταν, λοιπόν, από τις 10.000 πέσαμε στις 4.000, μιλάμε για μέσο όρο 350 άτομα σε μηνιαία βάση. Και μάλιστα προβλέπεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι ροές, καθώς έχουν προσληφθεί νέοι συνοριοφύλακες, ενώ κατασκευάζεται και ο φράχτης. Αλλά και στα ίδια να διατηρηθούν πάλι καλύπτονται από τις υπάρχουσες δομές, που έχουν δυναμικότητα 500 ατόμων», εξηγεί.

Μάλιστα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η απόφαση να ελήφθη με στόχο να μετακινηθούν στη δομή μετανάστες από τα νησιά στον Έβρο. Ο δήμαρχος τονίζει ότι όλα τα επιχειρήματα που προβάλλει το υπουργείο δεν έχουν βάση.

«Στην αρχή το επιχείρημα του υπουργού ήταν το πώς θα διαχειριστούμε το ενδεχόμενο να μπουν μαζικά 5.000 μετανάστες. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι διαλύθηκε η χώρα. Τώρα το επιχείρημα είναι ότι κάθε Οκτώβριο έχουμε 1.000 άτομα, ανεξάρτητα από τον μέσο όρο. Όμως και αυτό δεν στέκει. Θα μπορούσες να τους συλλαμβάνεις στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ και να πηγαίνουν τα αιτήματα να εξετάζονται αλλού, πέρα από τον Νέστο. Άλλωστε, έχει ζητήσει και προσλήψεις στην Υπηρεσία Ασύλου, πράγμα που σημαίνει ότι θα διεκπεραιώνονται πιο γρήγορα τα αιτήματα, ενώ υπάρχει και ο περιορισμός των 30 ημερών για την έκδοση απόφασης», επισημαίνει.

Πάντως, ο κ. Μαυρίδης διευκρινίζει ότι οι φορείς συμφωνούν με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. «Δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Εμείς, άλλωστε κάναμε τη μελέτη για τον βιολογικό, εμείς τους έχουμε πει για την ύδρευση. Όπως, επίσης, συμφωνήσαμε να μπουν έξι κοντέινερ για covid-19», αναφέρει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η επίμαχη απόφαση έχει προκαλέσει την οργή των εθνοφυλάκων της περιοχής, οι οποίοι θεωρούν ότι τη στιγμή που υπερασπίζονται τη χώρα τους δημιουργείται πρόβλημα εκ των έσω.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε περίπτωση που υλοποιηθεί ο σχεδιασμός, είναι αποφασισμένοι να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Βασίλης Μαυρίδης - δήμαρχος Ορεστιάδας
Βασίλης Μαυρίδης – δήμαρχος Ορεστιάδας

Πολιτική η αντίδραση

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 04/01/2021, για συζήτηση της πρόσκλησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που αναρτήθηκε στις 29/12/2020, για υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης με τίτλο

«Αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Υ.Π.Υ.Τ) στο Δ.Δ. Φυλακίου Ν. Έβρου» συμμετείχαν:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.κ. Άνθιμος (δια εκπροσώπησης από το Σεβασμιώτατο κ.κ. Δαμασκηνό).

Ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ κ. Μέτιος Χρήστος.

Οι Βουλευτές Έβρου:

Κ. Δημοσχάκης Αναστάσιος

Κ. Δερμεντζόπουλος Χρήστος

Κ. Κελέτσης Σταύρος

Κα. Γκαρά Αναστασία

Οι Δήμαρχοι:

Αλεξανδρούπολης κ. Ζαμπούκης Ιωάννης

Ορεστιάδας κ. Μαυρίδης Βασίλειος

Διδυμοτείχου κ. Χαζτηγιάννογλου Ρωμύλος

Σουφλίου κ. Καλακίκος Παναγιώτης

Σαμοθράκης κ. Γαλατούμος Νικόλαος (δια εκπροσώπησης από το Δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Μαυρίδη Βασίλειο)

Μετά από συζήτηση, αποφασίστηκαν τα εξής:

Καμία επέκταση των υφιστάμενων δομών, καμία αύξηση της δυναμικότητάς τους και καμία δημιουργία νέας δομής στην Κοινότητα Φυλακίου Δήμου Ορεστιάδας, στον Έβρο και συνολικά στη Θράκη.

Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των υποδομών των υφιστάμενων δομών.

Επίσημη ενημέρωση από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη, ΆΜΕΣΑ, στους φορείς της περιοχής, ει δυνατόν, με τη φυσική παρουσία του.

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Ο ΟΗΕ «σφράγισε» επίσημα την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Σχετικά άρθρα

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ακολουθήστε μας

1,057ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,666ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία νέα