Ελλάδα – Τουρκία: Νέες διερευνητικές επαφές – Ανακοίνωση ΥΠΕΞ

Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, το βράδυ της Δευτέρας.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε απευθύνει πρόσκληση στην Ελλάδα για διερευνητικές επαφές και είχε κάνει λόγο για πρώτη συνάντηση εντός του Ιανουαρίου.

Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου είχε τονίσει ότι δεν είχε λάβει καμία πρόσκληση από πλευράς της Άγκυρας για τη διεξαγωγή διερευνητικών επαφών.

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών», ήταν η απάντηση του κ. Παπαϊωάννου σε ερώτηση δημοσιογράφου.

«Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», είχε καταλήξει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι ο τελευταίος γύρος των διερευνητικών επαφών είχε πραγματοποιηθεί το 2016 στην Αθήνα.

Κυριάκος Μητσοτάκης - διερευνητικές επαφές
Κυριάκος Μητσοτάκης – διερευνητικές επαφές

Το μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει την πρόθεση της Ελλάδας να προσέλθει στις διερευνητικές, μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευρά της Τουρκίας.

«Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Τσαβούσογλου, είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση από την Τουρκία, την οποία αναμένει για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές «για το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, και που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο».

Ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έδωσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «που δεν είναι άλλες από το να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε το Μάρτιο του 2016, και να κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η διαδικασία είναι αρκετά απλή από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση, και πρόσθεσε ότι οι γενικοί γραμματείς των δυο υπουργείων Εξωτερικών συνεννοούνται, καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια ανακοινώνουν αυτή την ημερομηνία.

«Δεν έχει γίνει ακόμα αυτό. Κρατώ όμως ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει δια του υπουργού Εξωτερικών της τη βούληση να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Αλλά ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι, να βρούμε μια ημερομηνία και να ξεκινήσουμε ουσιαστικά τις επαφές», τόνισε.

«Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Από την άλλη θέλω να επαναλάβω αυτό που έχει τονίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά και την τελευταία μας συνεδρίαση ότι σε αυτή την πολιτική απαιτείται συνέπεια και συνέχεια, και νομίζω αυτό είναι που θα κριθεί από την έκθεση του κ. Μπορέλ που θα μας παρουσιαστεί το Μάρτιο», συμπλήρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

https://opinionleader.gr/oie-sfragise-episima-tin-symfonia-elladas-aigyptou/

πηγή: enikos.gr

Σχετικά άρθρα