Εγκαίνια στη CITRONNE Gallery: Ένα σύμπαν από «πλάνητες» σε τροχιά (photo)

Εγκαινιάστηκε με επιτυχία η ατομική έκθεση Orbital Objects του Παντελή Χανδρή, η πρώτη του στην CITRONNE Gallery – Αθήνα, όπου παρουσιάζει μία εγκατάσταση με γλυπτά, ζωγραφικά έργα και σχέδια.

Η μετάφραση του τίτλου θα μπορούσε να είναι τροχιακά αντικείμενα ή αντικείμενα σε τροχιά, με την έννοια που έχει η λέξη «τροχιά» στην αστρονομία: τη διαδρομή που εκτελεί ένα ουράνιο σώμα κατά τη μεταφορά του γύρω από ένα άλλο ουράνιο σώμα μεγαλύτερης μάζας, λόγω της βαρύτητας.

Παντελής Χανδρής, Τατιάνα Σπινάρη, Μαίρη Φιξ
Παντελής Χανδρής, Τατιάνα Σπινάρη (CITRONNE Gallery), Μαίρη Φιξ

Ο Χανδρής κατασκευάζει μία εικαστική αφήγηση, έναν απρόοπτο κόσμο, έναν κόσμο αντιθέσεων και αναφορών που λειτουργεί συνειρμικά.

Διέπεται από νήματα τα οποία συνδέουν και νοηματοδοτούν τα επιμέρους έργα αλλά ταυτόχρονα – παρόλο που η κάθε του έκθεση διαφέρει μορφολογικά – συνδέουν και την έκθεση αυτή με τις προηγούμενες και, τρόπον τινά, εισάγουν και αυτήν που θα ακολουθήσει. Η εγκατάσταση Orbital Objects στη CITRONNE Gallery, αντανακλά μια συμπαντική αναφορά.

Λίνα Τσίκουτα, Δανάη Στράτου
Λίνα Τσίκουτα, Δανάη Στράτου

Πρόκειται για έναν εικαστικό Κόσμο, με την αρχαία ερμηνεία του όρου- δηλαδή ένα Σύμπαν, όπου πλανάται ένα αίσθημα ωκεάνιο, το δέος του αγνώστου, του απείρου και του ασύλληπτου. Τα έργα, επομένως, εντάσσονται σε μια τροχιά, σε μια κίνηση που καταργεί τον χρόνο και επαναδιαπραγματεύεται την έννοια του παρόντος. Ο  καλλιτέχνης τον ορίζει ως «ιδιόμορφο πλανητικό κήπο», όπου γλυπτά και ζωγραφικά έργα λειτουργούν σαν περιστρεφόμενα αντικείμενα.

Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Χριστόφορος Μαρίνος - Νινέτα Πατέρα, Αφροδίτη Λίτη
Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Χριστόφορος Μαρίνος – Νινέτα Πατέρα, Αφροδίτη Λίτη

Η τροχιά τους κινείται γύρω από το κεντρικό γλυπτό της έκθεσης: μια λευκή, παγωμένη και ακίνητη φλόγα η οποία παραπέμπει στην άσβεστη μεν, αλλά βουβή φλόγα των μνημείων και των αγαλμάτων. Τέσσερις ακόμη φλόγες-αναφορές αποτελούν τον συνδετικό ιστό με τα υπόλοιπα έργα. Αυτές είναι οι “φρυκτωρίες”, δηλαδή ένα μέσον μετάδοσης μηνυμάτων, κατά το πρότυπο του αρχαίου πυρσού.

Μαριγώ Σιάκκα, Θάνος Δεσποτόπουλος, Κατερίνα Τσακίρη, Νικόλας Πολλάλης
Μαριγώ Σιάκκα, Θάνος Δεσποτόπουλος, Κατερίνα Τσακίρη, Νικόλας Πολλάλης

Ο Χανδρής τα αποκαλεί «πλάνητες» κι όχι «πλανήτες», δίνοντας έμφαση στη διαρκή μετακίνηση, ίσως και την πιθανότητα συνάντησης μέσα από τη συνεχή περιστροφή.

CITRONNE Gallery – Διάρκεια Έκθεσης: 30 Μαρτίου – 24 Ιουνίου 2023

(φωτο: studio Panoulis)

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα