Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ανοίγει η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου (video)

Μία ανάσα από ποσοστά αυτοδυναμίας (στις δεύτερες εκλογές, με ενισχυμένη αναλογική) καταγράφει η Metron Analysis τη Νέα Δημοκρατία στην δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Μega.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1305 πολιτών από τις 25 Απριλίου ως τις 2 Μαΐου και έχει «μετρήσει» μία σειρά από γεγονότα όπως η ανακοίνωση του σχεδίου «Δήμητρα» από τον Γιάνη Βαρουφάκη, τις δηλώσεις Τσίπρα για κυβέρνηση ανοχής, τη σύλλψη δύο υπόπτων για τη δολοφονία Καραϊβάζ  και – οριακά – τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τον Άρειο Πάγο.

Στην εκτίμηση ψήφου (με αναγωγή επί του συνόλου) το κυβερνών κόμμα καταγράφεται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, στο 35,4%, έναντι 27,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, που καταγράφει μικρή άνοδο 0,4 της μονάδας στην πρόθεση ψήφου ύστερα από μήνες, μετρήθηκε στο 10,7% στην εκτίμηση ψήφου, το ΚΚΕ στο 6,6%, το ΜεΡΑ25 στο 4,5% και η Ελληνική Λύση εμφανίζεται να παίρνει οριακά το εισιτήριο για τη Βουλή, με ποσοστό 3,2%, αφού χάνει 1,4 μονάδες στην πρόθεση ψήφου.

Σημαντική άνοδο δύο μονάδων – σε σχέση με τη μέτρηση της ίδιας εταιρείας του Απριλίου –  εμφανίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει μόνον μία μονάδα. Ο κ. Μητσοτάκης καταγράφει ποσοστό μεγαλύτερο από την εκτίμηση ψήφου για το κόμμα του – στο 37% – πράγμα που δείχνει ότι η ΝΔ έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου ακόμα και ενόψει της πρώτης κάλπης. Μάλιστα, το 20% του 12,2% των ψηφοφόρων της «γκρίζας ζώνης» προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την έρευνα.

Δημοσκόπηση  – Η παράσταση νίκης και οι συσπειρώσεις

Την μεγαλύτερη συσπείρωση – 70,9% – καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, ενώ σημαντική είναι και συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο 66,8%. Σημειώνεται ότι το κυβερνών κόμμα έχει εισροές 6,2 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ και εκροές 4,7 μονάδων, ενώ το ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζει χαμηλότερη συσπείρωση, στο 62,3%, καταγράφει εισροές 3,9 μονάδων από τη ΝΔ και 7 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ συντηρεί ένα ηγεμονικό προβάδισμα με 71%, έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, στην αξιολόγηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, οι θετικές γνώμες για τη ΝΔ είναι στο 37%, ενώ για την αξιωματική αντιπολίτευση στο 20%.

Δημοσκόπηση – Τέλος στα σενάρια για «κυβέρνηση ηττημένων»

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κάτω όριο της Νέας Δημοκρατίας είναι στο 32,8% και το άνω όριο στο 38%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ 25,3% και 30,1% – δηλαδή η εταιρεία εκτιμά ότι η πρωτιά του κυβερνώντος κόμματος έχει ήδη κριθεί. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με κάτω όριο στο 9% και άνω όριο στο 12,4% . Μάλιστα, σύμφωνα με την εκτίμηση εδρών της εταιρείας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα μπορούν τεχνικά να σχηματίσουν κυβέρνηση με 157 βουλευτές. Αντίθετα, δεν υπάρχει σενάριο «κυβέρνησης ηττημένων», αφού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜεΡΑ25 συγκεντρώνουν συνολικά 145 βουλευτές.

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα