Δημήτρης Κοντομηνάς: Πέθανε ο γνωστός επιχειρηματίας – Η πορεία του (video)

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Πέμπτης, σε ηλικία 83 ετών.

Ο επιχειρηματίας άφησε την τελευταία του πνοή στο ιδιωτικό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Η δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή μέσα από τη συχνότητα του Alpha, ένα κανάλι με το οποίο ο επιχειρηματίας είχε συνδέσει το όνομά του.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς ήταν επιχειρηματίας που δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των ασφαλειών, της τηλεόρασης, των αιθουσών κινηματογράφου και του λιανικού εμπορίου. Είχε μία κόρη και δύο εγγόνια.

Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1939 στην Αθήνα και σπούδασε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Αρχικά εργάστηκε ως ασφαλιστής στην American Life (ALICO), ενώ το 1969 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά την ασφαλιστική εταιρία Interamerican.

Πέρα από την Interamerican, ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε ιδρύσει ή εξαγοράσει πλήθος άλλων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων:

 • την τράπεζα Interbank (το 1997 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την τράπεζα Eurobank).
 • την Intertech (αποκλειστικός αντιπρόσωπος προϊόντων Panasonic στην Ελλάδα).
 • την Ευρωκλινική Αθηνών.
 • την τράπεζα Novabank (το 2006 μετονομάστηκε σε Millennium Bank και το 2013 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς).
 • το στόλο αεροσκαφών και ελικοπτέρων InterJet.
 • την εταιρία βιολογικής καλλιέργειας GreenFarm.
 • για το διάστημα 1998–2001 ήταν ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης.
 • για μια εικοσαετία ήταν συνιδιοκτήτης και μετέπειτα ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού Alpha και των ομότιτλων τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 • τις κινηματογραφικές αίθουσες Village Roadshow Greece.
 • το τηλεοπτικό Channel 9 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 • της Mediterra Οινοποιητικής στην Κρήτη mediterrawines.gr

Δημήτρης Κοντομηνάς – Η INTERAMERICAN αποχαιρετά τον ιδρυτή της

Ο θάνατος του Δημήτρη Κοντομηνά είναι μια μεγάλη απώλεια για όλους εμάς που ανήκουμε στην οικογένεια της INTERAMERICAN αλλά και για την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα. Από την ίδρυσή της το 1969, η INTERAMERICAN, η εταιρεία που ίδρυσε ο ίδιος, έγινε συνώνυμη της ασφάλισης στην Ελλάδα, καθιερώνοντας την ως μια από τις πιο ισχυρές επιχειρήσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ένα από τα πιο εμβληματικά brands της χώρας.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς υπήρξε πρωτοπόρος, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς για πάνω από τρεις δεκαετίες. Tο πάθος, η γενναιοδωρία, και η φροντίδα για τον άνθρωπο, είναι αξίες που μεταλαμπάδεψε σε όλους που αποτελούν μέλη της οικογένειας της INTERAMERICAN.

Ο Willem Van Duin, πρώην Πρόεδρος της ACHMEA, δήλωσε για τον θάνατο του Δημήτρη Κοντομηνά: «Είναι ευρέως γνωστό πως ο αείμνηστος Δημήτρης Κοντομηνάς, άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, της ευρύτερης επιχειρηματικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας.

Ήταν ένας οραματιστής διεθνούς επιπέδου και επίσης ο πρώτος που αντιλήφθηκε τη διεθνοποίηση της ασφαλιστικής αγοράς, κατανοώντας πως ο κόσμος αλλάζει μέσω της παγκοσμιοποίησης και ότι οι αποστάσεις εκμηδενίζονται.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς πίστευε ακράδαντα ότι οι άνθρωποι είναι η καρδιά κάθε εταιρείας και κάθε εγχειρήματος. Είχε ένα μοναδικό χάρισμα να εμπνέει, να παρακινεί και να προκαλεί ενθουσιασμό στους εργαζόμενους και τους συνεργάτες του, οι οποίοι ήταν αφοσιωμένοι και πίστευαν βαθιά στην INTERAMERICAN.

Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Δημήτρη Κοντομηνά και να συνομιλήσω μαζί του αρκετές φορές. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς ήταν ένας χαρισματικός ηγέτης με εξαιρετική επιχειρηματική οξυδέρκεια και βαθιά γνώση της ασφάλισης, με λαμπρές και καινοτόμες ιδέες.

Χτίζοντας πάνω σε αυτά τα ισχυρά θεμέλια, η INTERAMERICAN έχει ευημερήσει και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, εμπνευσμένη από το όραμα και τις ισχυρές αξίες του Δημήτρη Κοντομηνά. Εκ μέρους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ACHMEA και εμού του ιδίου θα ήθελα να εκφράσω τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN, δήλωσε «Ο Δημήτρης Κοντομηνάς ήταν ένας μοναδικός ηγέτης και οραματιστής. Δημιούργησε την INTERAMERICAN ως την πρώτη εταιρεία καθαρά προσανατολισμένη στην Ασφάλιση Ζωής.

Ηγήθηκε της ιδιωτικής Ασφάλισης Υγείας και την ανέπτυξε μέσα από σύγχρονες ιδιόκτητες ιατρικές υποδομές και υπηρεσίες Υγειονομικής Βοήθειας. Αντίστοιχα, δημιούργησε ένα μοναδικό σύστημα Οδικής Βοήθειας σε κάθε σημείο της χώρας μας. Ίδρυσε την πρώτη ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα. Ήταν πρωτοπόρος στην αξιοποίηση της δύναμης των ψηφιακών τεχνολογιών τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο και στην παροχή υπηρεσιών προς όφελος των συνεργατών και των πελατών της INTERAMERICAN.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς ήταν μια λαμπερή προσωπικότητα, με πάθος για τη γνώση, την εκπαίδευση και την πρόοδο, θέτοντας καινούργιους και υψηλούς στόχους για την εταιρική ηγεσία. Κατείχε επανειλημμένα το αξίωμα του Προέδρου του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στην προώθηση των συμφερόντων του κλάδου και τιμήθηκε με τον ρόλο του Επίτιμου Προέδρου. Είχε έντονο ενδιαφέρον για το δημόσιο βίο και εξέφραζε την κοινωνική του ευαισθησία διαρκώς, μέσα από μια πληθώρα δράσεων και πρωτοβουλιών.

Ο θάνατός του μάς άγγιξε όλους. Το όραμα, η κληρονομιά και πάνω απ’ όλα η ανθρωπιά του Δημήτρη Κοντομηνά αποτελούν φάρο για όλους εμάς στην INTERAMERICAN.

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Μαριανίνα Κριεζή: Πέθανε η σπουδαία στιχουργός της θρυλικής Λιλιπούπολη (video)

Σχετικά άρθρα