Γιάννης Γαΐτης: Επετειακή έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ζωγράφου (photo)

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε η έκθεση Γιάννης Γαΐτης, στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Η ουσία του απρόσωπου, η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ζωγράφου, από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Γ. Μενδώνη, στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Η έκθεση περιλαμβάνει, έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και κατασκευών, καθώς και τη σπάνια αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου που φιλοτέχνησε στα είκοσι του χρόνια, τα πορτραίτα της οικογένειας του και της συζύγου του, της γλύπτριας Γαβριέλλας Σίμωσι, με την οποία εργάστηκαν μαζί στο Παρίσι για περίπου είκοσι χρόνια.

Μάκης Μάτσας, Βασίλης Θεοχαράκης, Κωστής Χατζιδάκης, Μαρίνα Θεοχαράκη
Μάκης Μάτσας, Βασίλης Θεοχαράκης, Κωστής Χατζιδάκης, Μαρίνα Θεοχαράκη

Τα γλυπτά της μαζί με τα αινιγματικά της κολλάζ συνεκτίθενται με τα έργα του Γαΐτη, ενώ η έκθεση ολοκληρώνεται με εμβληματικά έργα της εξελεγκτικής του πορείας, καταλήγοντας στα γνωστά Ανθρωπάκια που τον έκαναν διεθνώς αναγνωρίσιμο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου του Ιδρύματος, κύριου Βασίλη Θεοχαράκη, της κυρίας Λορέττας Γαΐτη, του Διευθυντή του Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος και επιμελητή της έκθεσης, Τάκη Μαυρωτά και της Υπουργού Πολιτισμού. Τα πολύτιμα έργα του Γαΐτη και της Σίμωσι, που για πρώτη φορά συνεκτίθενται, θαύμασαν και σχολίασαν: ο Υπουργός Εργασίας, κύριος Κωστής Χατζιδάκης, η Βουλευτής, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ο τέως αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, κος Γιώργος Νικητιάδης, η Αντιδήμαρχος Αθηνών, κα Άννα Ροκοφύλλου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, κος Γκίκας Χαρδούβελης.

Λορέττα Γαϊτη, Λίνα Μενδώνη, Μαρίνα Θεοχαράκη
Λορέττα Γαϊτη, ΛΛορέττα Γαϊτη, Λίνα Μενδώνη, Μαρίνα Θεοχαράκηίνα Μενδώνη, Μαρίνα Θεοχαράκη

Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά και πολύτιμα έργα του Γιάννη Γαΐτη καλύπτοντας την πορεία της καλλιτεχνικής του από το 1944, με την περίφημη Αυτοπροσωπογραφία,  λάδι σε μουσαμά, 69 x 56,5 εκ., έως το τέλος της δημιουργικής του δράσης. Ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά τα κορυφαία του έργα: Σειρήνες-Οδυσσέας, λάδι σε μουσαμά, 150 x 195,5 εκ., Συλλογή Εθνικής Πινακοθήκης, «Ω! Θεοί» ή Οι Συμπληγάδες, λάδι σε μουσαμά, 195 x 150 εκ., Συλλογή Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Δήλος, λάδι σε καμβά, 195 x 150 εκ., Συλλογή Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός, Παρέλαση, μικτή τεχνική, 150 x 150 εκ., Συλλογή Τράπεζας Πειραιώς, Στην Αυλή των Θαυμάτων, λάδι σε μουσαμά, 130 x 97 εκ., Συλλογή Έργων Τέχνης Alpha Bank, Μοτοσικλετιστής, περ. 1967, λάδι σε μουσαμά, 132 x 99 εκ., Συλλογή Εθνικής Τράπεζας, Ανθρωπάκια με Ρόδες, ξύλινη κατασκευή και μικτή τεχνική, 227 x 74 x 72 εκ., Συλλογή Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, Έκθεση και θεατές του δρόμου, λάδι σε μουσαμά, 200 x 200 εκ., Συλλογή Μουσείου Βορρέ.

Φώτης Παπαθανασίου, Μαίρη Γαϊτη Βορρέ - Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη, Δήμητρα Φιλίππου
Φώτης Παπαθανασίου, Μαίρη Γαϊτη Βορρέ – Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη, Δήμητρα Φιλίππου

Η έκθεση ξεκινάει με τις αυτοπροσωπογραφίες του ζωγράφου, τα πορτραίτα της οικογένειας του και της συζύγου του, της γλύπτριας Γαβριέλλας Σίμωσι, με την οποία εργάστηκαν στο Παρίσι και συνεκτίθενται έργα της από γύψο, πολυεστέρα και ορείχαλκο μαζί με τα αινιγματικά της κολλάζ.

Τάκης Μαυρωτάς, Κορίνα Γραφανάκη, Τατιάνα Σπινάρη, Αλέξης Κάνιαρης
Τάκης Μαυρωτάς, Κορίνα Γραφανάκη, Τατιάνα Σπινάρη, Αλέξης Κάνιαρης

Ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς, επισημαίνει στον κατάλογο της έκθεσης: «Ο Γαΐτης ήταν ένα νέο και ζωντανό πνεύμα στην εποχή του. Μετά τον τραγικό εμφύλιο πόλεμο και τις τεράστιες κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η Ελλάδα αποφασίζει να εγκατασταθεί στο Παρίσι το 1954, στα 31 του χρόνια. Στο πλευρό του, μούσα της δημιουργικής του πνοής, στάθηκε η εσωστρεφής και δυναμική γλύπτρια Γαβριέλλα Σίμωσι, με την οποία παντρεύτηκαν την ίδια χρονιά».

(φωτο: studio Panoulis)

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα