Η ενθρόνιση της Ελισάβετ Β’, το 1953, ήταν ένα από τα πρώτα γεγονότα που καλύφθηκαν τηλεοπτικά ζωντανά από το BBC, σε μια εποχή κατά την οποία λίγοι είχαν τηλεοράσεις.
Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, 70 χρόνια αργότερα, σε ένα κόσμο που έχει αλλάξει δραματικά, είναι ένα τηλεοπτικό αλλά πλέον και διαδικτυακό γεγονός παγκόσμιας κλίμακας.
Όσο όμως και αν όλος ο κόσμος έχει πλέον τηλεοράσεις και έξυπνα κινητά τηλέφωνα, εκατομμύρια είναι όσοι επέλεξαν την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στους δρόμους τους Λονδίνου. Η περίπλοκη χορογραφία της μεταφοράς της σορού στον ναό και της πομπής, οι ηγέτες από όλο τον κόσμο που προσκλήθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα είναι και αυτά μια ιδιαίτερη πτυχή της τελετής.
Κοσμοσυρροή στο Λονδίνο
Εκτιμάται ότι περίπου 1 εκατ. άνθρωποι μετέβησαν στο Λονδίνο για την κηδεία, με τους βρετανικούς σιδηροδρόμους να έχουν προγραμματίσει επιπλέον 250 δρομολόγια τρένων για τους προσκυνητές.
Για όσους δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την τελετή, 125 κινηματογράφοι άνοιξαν, για να την μεταδώσουν ζωντανά.
Από την Πέμπτη, όταν δόθηκε η δυνατότητα στο πλήθος να αποχαιρετήσει τη σορό, υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι πέρασαν από την αίθουσα. Οι ουρές έφταναν τα 8 χιλιόμετρα και η αναμονή μπορεί να έφτανε ακόμη και τις 17 ώρες – όλοι όμως έμειναν στη θέση τους.
Στο κέντρο του Λονδίνου στήθηκαν πάνω από 36 χιλιόμετρα κιγκλιδωμάτων και φραγμών για να κρατούν το πλήθος σε ορισμένα σημεία γύρω από τους χώρους από όπου θα περάσει η πομπή με την βασίλισσας Ελισάβετ. Στη διαδρομή για το Παλάτι του Γουίντσορ βρέθηκαν 100.000 άνθρωποι – και ήταν μόνο ένα μέρος του πλήθους.
Παγκόσμιο τηλεοπτικό γεγονός
Πόσοι είναι αυτοί που παρακολούθησαν την τελετή από το σπίτι τους; Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς των βρετανικών ΜΜΕ, την κηδεία της Βασίλισσας παρακολούθησαν περίπου τέσσερα δισ. τηλεθεατές -ίσως και παραπάνω.
Εάν επιβεβαιωθούν οι αριθμοί, τότε θα πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός όλων των εποχών, πάνω από την έναρξη των Ολυμπιακών της Αγώνων της Ατλάντα και την κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα.
Πρόκειται για γεγονός που ξεπέρασε σε τηλεοπτικό ενδιαφέρον τον γάμο του Καρόλου με την Νταϊάνα το 1981, ένα γεγονός που πολλοί το έγραψαν σε βίντεο, μια νέα και πολλά υποσχώμενη τότε συσκευή.
Την ημέρα του θανάτου, όσο τα βρετανικά δίκτυα είχαν διακόψει το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν πληροφορίες για την «υπό ιατρική παρακολούθηση Ελισάβετ», μόνο στη Βρετανία περίπου 33 εκατ. θεατές άνοιξαν την τηλεόραση κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα. Γύρω στις 18:30 τοπική ώρα, όταν ανοικοινώθηκε ο θάνατος από το BBC, οι θεατές ήταν 10 εκατομμύρια.
Συνολικά, σε όλο τον πλανήτη, ανέφερε η Daily Mail, πάνω από 4,1 δισ. άνθρωποι εκτιμάται ότι θα παρακολουθήσουν τηλεοπτικά την κηδεία. Είναι σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, ένα πλήθος μεγαλύτερο από τα 2,5 δισ. που παρακολούθησαν την κηδεία της Νταϊάνα το 1997, ακόμη και τα 3,6 δισ. των Ολυμπιακών αγώνων της Ατλάντα, το 1996.
Σε όλον τον κόσμο, πλήθη συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα έξω από τις βρετανικές πρεσβείες και τα προξενεία, αλλά και καφετέριες, μπαρ και άλλους δημόσιους χώρους για να παρακολουθήσουν την κηδεία.
Ηγέτες στο Λονδίνο
Στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ είχαν προσκληθεί 2.000 καλεσμένοι, πολλοί από τους οποίους υψηλοί, πέρα από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αλλά και επιλεγμένα μέλη του προσωπικού του βασιλικού οίκου.
Από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και τους αρχηγούς κρατών της Κοινοπολιτείας, ήταν μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αρχηγών κρατών από όλο τον κόσμο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Περίπλοκη επιχείρηση ασφάλειας
Περίπου 6.000 στρατιωτικοί συμμετείχαν στο περίπλοκο τελετουργικό των 10 ημερών από τον θάνατο ως την κηδεία. Ήταν 4.416 από τον Στρατό Ξηράς, 847 από το Ναυτικό και 686 από την Πολεμική Αεροπορία που αποχαιρέτησαν την (τυπικά) αρχηγό των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Μαζί τους και 175 αξιωματικοί από χώρες της Κοινοπολιτείας.
Μόνο στην κηδεία, οι στρατιωτικοί έφτασαν τους 1.650, με καθήκοντα προστασίας της τελετής ή της συμμετοχής στην τιμητική φρουρά.
Δίπλα τους μετείχαν πάνω από 10.000 αστυνομικοί της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, η οποία οργάνωσε μια «πολύ περισσότερο περίπλοκη» επιχείρηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.