Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά την έκτακτη συνεδρίαση, χαρακτήρισε ανησυχητική τη νέα απειλητική αφρικανική μετάλλαξη, τη γνωστή ως μετάλλαξη της Μποτσουάνας.
Μετονόμασε την παραλλαγή σε Omicron (Όμικρον) σύμφωνα με το ελληνικό αλφάβητο, δίνοντας όνομα όπως συνέβη και με τις άλλες μεταλλάξεις.
Σύμφωνα με τον της Μποτσουάνας , οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή της Μποτσουάνας επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».
Τα κρούσματα της Μποτσουάνας φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.
Οι ειδικοί μιλούν για μια από τις πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις (Μποτσουάνας), ενώ αγωνία εκφράζεται για τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στην παραλλαγή.
Η συγκεκριμένη αφρικανική παραλλαγή (Μποτσουάνας) θεωρείται ιδιαίτερα μολυσματική γιατί ενσωματώνει στο εσωτερικό της 32 μεταλλάξεις. Ήδη έχουν εντοπιστεί σε αφρικανικές χώρες πάνω από 50 κρούσματα του στελέχους, ενώ έχει εισχωρήσει και στην Ευρώπη με τον εντοπισμό ενός περιστατικού.
Ελεύθερη πτώση καταγράφηκε στις διεθνείς χρηματηστηριακές αγορές μετά την εξέλιξη στο υγειονομικό πεδίο, με την τιμή του πετρελαίου να καταγράφει «βουτιά» 10%.
The Technical Advisory Group on SARS-CoV-2 Virus Evolution met today to review what is known about the #COVID19 variant B.1.1.529.
They advised WHO that it should be designated a Variant of Concern.
WHO has named it Omicron, in line with naming protocols https://t.co/bSbVas9yds pic.twitter.com/Gev1zIt1Ek— World Health Organization (WHO) (@WHO) November 26, 2021
Οι κινήσεις της Ευρώπης ενάντια στην απειλή (Μποτσουάνας)
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού (μετάλλαξη της Μποτσουάνας ή NU), όπως ανακοίνωσε η σλοβενική προεδρία της ΕΕ.
Σε ανάρτηση στο Twitter, η σλοβενική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες-μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νωρίτερα σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις συνδέσεις με χώρες, στις οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-COV-2.
Η σύσταση της Κομισιόν δεν ήταν δεσμευτική, αφού οι αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους.
Ωστόσο, υιοθετήθηκε από τις 27 χώρες-μέλη της Ένωσης.
Το μήνυμα της Φον ντερ Λάιεν
Την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει πολύ «γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένα» απέναντι στη νέα μετάλλαξη της Covid-19 που εμφανίστηκε στις χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής, υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δήλωσή της από τις Βρυξέλλες.
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα νέα σχετικά με τη νέα εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή της Covid-19. Γνωρίζουμε ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση και εξάπλωση ακόμη περισσότερων ανησυχητικών παραλλαγών του ιού που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν παγκοσμίως μέσα σε λίγους μήνες. Είναι πλέον σημαντικό όλοι εμείς στην Ευρώπη να δράσουμε πολύ γρήγορα αποφασιστικά και ενωμένοι», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα κράτη-μέλη να ενεργοποιήσουν το φρένο έκτακτης ανάγκης ώστε να σταματήσουν τα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής και από άλλες χώρες που επηρεάζονται, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νέας παραλλαγής.
«Όλα τα αεροπορικά ταξίδια προς αυτές τις χώρες θα πρέπει να ανασταλούν έως ότου κατανοήσουμε ξεκάθαρα την επικινδυνότητα αυτής της νέας παραλλαγής. Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες καραντίνας», ανέφερε.
Εξάλλου, η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι μίλησε σήμερα με επιστήμονες και κατασκευαστές εμβολίων, οι οποίοι όπως είπε υποστηρίζουν πλήρως αυτά τα προληπτικά μέτρα για να σταματήσει η διάδοση της νέας παραλλαγής.
Η φον ντερ Λάιεν κάλεσε επίσης όλους τους πολίτες να συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας. «Σας παρακαλούμε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατό εάν δεν το έχετε κάνει ακόμα και να ακολουθήσετε τους κανόνες για να προστατευθείτε. Οι ενισχυτικές δόσεις παρέχουν ακόμη καλύτερη προστασία, γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι πρέπει να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να προστατευτούν μέσω του εμβολιασμού», τόνισε.
Δείτε επίσης:
Τα lockdown επιστρέφουν στην Ευρώπη – Χριστούγεννα απειλούνται