Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2025, στη Βασιλεία της Ελβετίας, έφτασε στο τέλος του με μεγάλο νικητή
Με ένα φαντασμαγορικό φινάλε ολοκληρώθηκε ο τελικός της Eurovision 2025 στη Βασιλεία της Ελβετίας, με την Αυστρία να ανακηρύσσεται μεγάλη νικήτρια του φετινού διαγωνισμού, ενώ η Ελλάδα με την Κλαυδία και το τραγούδι «Αστερομάτα», κατέκτησε την 6η θέση, σε μία πολύ σημαντική πρόκριση. Τη δεύτερη θέση της Eurovision 2025, κατέκτησε το Ισραήλ, ενώ την τρίτη θέση η Εσθονία. Την 5αδα συμπλήρωσαν η Σουηδία και η Ιταλία.
Eurovision – Η πρώτη δεκάδα του μεγάλου τελικού διαμορφώθηκε ως εξής:
1. Αυστρία – 436 βαθμοί
2. Ισραήλ – 357 βαθμοί
3. Εσθονία – 356 βαθμοί
4. Σουηδία – 321 βαθμοί
5. Ιταλία – 256 βαθμοί
6. Ελλάδα – 231 βαθμοί
7. Γαλλία – 230 βαθμοί
8. Αλβανία – 218 βαθμοί
9. Ουκρανία – 218 βαθμοί
10. Ελβετία – 214 βαθμοί
Eurovision – Η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας
Η «Αστερομάτα» σε μουσική και στίχους των Arcade και της Κλαυδίας, μιλάει για τον αποχωρισμό και το ταξίδι προς το φως, αναδεικνύοντας μια πτυχή της ελληνικής ιστορίας που παραμένει ζωντανή στη συλλογική μνήμη.
Η έμπνευση για το κομμάτι αντλήθηκε από την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και τη γενοκτονία των Ποντίων, με την 22χρονη ερμηνεύτρια να συνδέεται προσωπικά με το θέμα, καθώς η οικογένειά της είναι ποντιακής καταγωγής.
Ο τίτλος του τραγουδιού παραπέμπει σε έναν παραδοσιακό χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούνταν στη Σμύρνη για τις γυναίκες με εντυπωσιακά, φωτεινά μάτια – τις «αστερομάτες». Το τραγούδι περιλαμβάνει επίσης τη λέξη cevher (τζεβχέρ), που σημαίνει πολύτιμος λίθος, κόσμημα ή θησαυρός.
Στην ελληνική παράδοση, η λέξη «τζιβαέρι» χρησιμοποιείται μεταφορικά για να εκφράσει βαθιά αγάπη και εκτίμηση, αναφερόμενη σε κάποιο πρόσωπο ή πράγμα που θεωρείται πολύτιμο και ανεκτίμητο, όπως ένας θησαυρός.
Η Κλαυδία είχε αναφέρει ότι η δημιουργία του τραγουδιού ξεκίνησε από μια προσωπική ανάγκη σύνδεσης με την ιστορία και την ταυτότητά της: «Γενικά είχαμε στο μυαλό μας ανέκαθεν να φτιάξουμε ένα κομμάτι, με το οποίο να μπορώ να ταυτιστώ εγώ, το οποίο θα με συνδέει και με κάποιον τρόπο και κάπως έτσι ήρθε η έμπνευση. Το τραγούδι μιλάει για ξεριζωμό και προσφυγιά. Η χώρα μας είναι μια χώρα που έχει βιώσει αυτά τα συναισθήματα. Από την ιστορία των παππούδων μας και το βλέπουμε και σήμερα σε αυτούς που έρχονται στη χώρα μας για μια καλύτερη ζωή. Εμένα η οικογένειά μου είναι ποντιακής καταγωγής, είναι πρόσφυγες και έτσι συνδέομαι με το κομμάτι. Η γιαγιά μου, η γιαγιά Κλαυδία, μου έχει πει ιστορίες, μου έχει πει για την οικογένειά της, πώς έφυγαν τότε με τον ξεριζωμό και πήγαν στη Σοβιετική Ένωση, οι γονείς μου γεννήθηκαν εκεί, μεγάλωσαν εκεί μέχρι μια ηλικία και επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1991 και ξεκίνησαν εδώ μια καινούργια ζωή».