Διερευνητικές επαφές: Σε 3 ώρες έθεσαν πολλά θέματα οι Τούρκοι (video)

Οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία που πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, κράτησαν μόνο 3 ώρες, αν και αρχικά είχε αναφερθεί πως θα διαρκούσαν όλη μέρα.

Πολλά ήταν τα θέματα που έθεσε η Τουρκική πλευρά στην Ελληνική στην τρίωρη συνάντηση που είχαν στο Παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η τουρκική αντιπροσωπία έθεσε στους Έλληνες συνομιλητές της θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, θέματα γκρίζων ζωνών, δηλαδή νησιά που δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα, θέμα εναέριου χώρου και ζήτησαν την δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό.

Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ασχολείται με το θέμα από το 2010, κάθισε στο ίδιο τραπέζι με την τουρκική που έχει επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος, τον Τσαγατάι Ερτσιγές (Δ/ντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική, ενώ στις σημερινές διερευνητικές συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

Η σημερινή συνάντηση επρόκειτο να διεξαχθεί σε ξενοδοχείο όμως τελικά μεταφέρθηκε στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπαχτσέ, που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως αναβάθμιση της όλης διαδικασίας εκ μέρους της Άγκυρας, καθώς θέλει να υποδηλώσει επιθυμία για σωστές διαπραγματεύσεις, συνεργασία και πρόθεση για εξεύρεση λύσεων.

Ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος λάβει χώρα στην Αθήνα.

Τα μηνύματα και οι προσδοκίες

Επισημαίνεται πως εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού, που στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο 61ος γύρος του διαλόγου ξεκίνησε στις 11 το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, ενώ επισημαίνεται από ελληνικής πλευράς ότι οι διερευνητικές είναι άτυπες και μη δεσμευτικές, ξεκαθαρίζοντας ότι αν η Τουρκία κάνει το λάθος και θέσει και άλλα θέματα (αποστρατικοποίηση νησιών, γκρίζες ζώνες), τότε οι συζητήσεις θα ναυαγήσουν και η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει.

Εάν όμως η Άγκυρα εμφανιστεί διατεθειμένη να συμμετέχει σε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες, όπως είχε συμβεί σε ένα βαθμό το 2003 και το 2011, τότε η Αθήνα θα ανταποκριθεί.

Στο τρίτο ενδεχόμενο κατά το οποίο, η τουρκική πλευρά επιλέξει να κρατήσει κλειστά πολλά από τα χαρτιά της, η κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή σε έναν νέο γύρο διερευνητικών επαφών, τον Φεβρουάριο, αυτή τη φορά στην Αθήνα.

opinion-leader-goole-news

Δείτε επίσης:

Ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές – Του Σήφη Βαλυράκη (video)

Σχετικά άρθρα