Στοιχεία για την εγκληματικότητα έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενώ έκανε ειδική αναφορά στην υπόθεση των Γλυκών Νερών και το οργανωμένο έγκλημα.
Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «αύξηση της εγκληματικότητας δεν υπάρχει. Ξαναλέω. Αύξηση δεν υπάρχει» και συνέχισε τονίζοντας ότι: «εγκληματικότητα είναι φυσικά οι ανθρωποκτονίες και κυρίως οι ληστείες οικιών και οχημάτων, οι διαρρήξεις και η διακίνηση ναρκωτικών. Σε όλα αυτά στο 5μηνο του 2021 σε σχέση με το 2020 υπάρχει μείωση . Από 10 έως 40%. Στην Αθήνα και στην Επικράτεια. Θα καταθέσω τα σχετικά στοιχεία».
Όπως είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αυτό που πυροδότησε τον φόβο και την ανησυχία είναι: «η βαρβαρότητα στα Γλυκά Νερά και ο κύκλος αίματος των μπράβων».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι: «στα Γλυκά Νερά έγινε κάτι σπάνιο, σχεδόν ανήκουστο για τα ήθη μας. Γι’ αυτό σοκάρει, συγκλονίζει. Στραγγάλισαν μάνα μπροστά στο μωρό της, χωρίς λόγο. Μας εξοργίζει, μας στοιχίζει, μας ξεπερνά. Αλλά είναι μοναδικό. Όσο κι αν φοβίζει , όσο κι αν ανησυχεί είναι μοναδικό. Φυσικά τους δράστες τους ψάχνουμε, με σύστημα και με πείσμα. Αλλά δεν μιλάμε γι’ αυτό. Άρα το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, ενώ είναι πηγή ανησυχίας και αισθήματος ανασφάλειας δεν μεταφράζεται αυτόματα σε άνοδο της εγκληματικότητας».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ μπράβων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι: «οι μπράβοι περιοδικά λύνουν λογαριασμούς. Το 2007, το 2012, το 2017, το 2021. Δεν το λέω μοιρολατρικά ούτε σαν θεατής. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την κλιμάκωση που είναι επικίνδυνη και ανησυχητική. Θα επανέλθω σε αυτό. Πάντως είναι ξεκαθάρισμα , δεν είναι γενικό φαινόμενο δεν αφορά περιουσία και ζωή του μέσου πολίτη. Συμπέρασμα. Με Γλυκά Νερά και μπράβους δεν ανεβαίνει η εγκληματικότητα. Ανεβαίνει η εγκληματοφοβία, η ανησυχία και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Δεν το υποτιμώ καθόλου αυτό, ίσα ίσα το αντίθετο. Αλλά να λέμε τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη. Άλλο εγκληματοφοβία, άλλο εγκληματικότητα».
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – Η αναφορά του στα Γλυκά Νερά Στο 3’30 στο βίντεο:
Αναλυτικά όσα είπε στη Βουλή o Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Κυρίες και κύριοι βουλευτές.
Έγινε καλή συζήτηση για το σωφρονιστικό σύστημα.
Θέλω ένα μόνο να πω. Για να κάνεις σωφρονισμό και ένταξη πρέπει πρώτα να έχεις φυλακές, όχι ιδρύματα διεύθυνσης του εγκλήματος.
Αυτό φτιάχνουμε. Φυλακές που δεν είχαμε!
Θα αναφερθώ τώρα στα γενικότερα θέματα ασφάλειας και προστασίας.
Επιτέλους γίνεται αυτή η συζήτηση για την ασφάλεια, την προστασία των πολιτών χωρίς αστερίσκους στην ασφάλεια, χωρίς διευκρινίσεις στην προστασία.
Πριν 2-3 χρόνια αυτό δεν ήταν κοινός τόπος.
Είναι πραγματική κατάκτηση της δημοκρατίας ότι το κοινοβούλιο ομονοεί στην αναγνώριση της ασφάλειας ως καθολικού δικαιώματος, ως βασικής προϋπόθεσης, αγαθού που το οργανωμένο κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίζει στους πολίτες.
Ανησυχείτε λοιπόν στην αντιπολίτευση και ελέγχετε την κυβέρνηση για άνοδο της εγκληματικότητας.
Συνδέετε επίσης ευθέως το αυξημένο αίσθημα ανασφάλειας που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις με αυτή την φερόμενη άνοδο της εγκληματικότητας.
Επιπλέον ερμηνεύετε τα παραπάνω ισχυριζόμενος ότι η Κυβέρνηση απέτυχε διότι επενδύει στην πάταξη των κοινωνικών αγώνων και την καταστολή αντί να ασχολείται με την εγκληματικότητα.
Ας τα πάρουμε ένα ένα.
Αύξηση της εγκληματικότητας. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Ξαναλέω. ΑΥΞΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
Εγκληματικότητα είναι φυσικά οι ανθρωποκτονίες και κυρίως οι ληστείες οικιών και οχημάτων, οι διαρρήξεις και η διακίνηση ναρκωτικών.
Σε όλα αυτά στο 5μηνο του 2021 σε σχέση με το 2020 υπάρχει μείωση. Από 10 έως 40%.
Στην Αθήνα και στην Επικράτεια.
Θα καταθέσω τα σχετικά στοιχεία.
Τι υπάρχει όμως, τι υπήρξε και πυροδότησε φόβο κι ανησυχία.
Η βαρβαρότητα στα Γλυκά Νερά και ο κύκλος αίματος των μπράβων.
Στα Γλυκά Νερά έγινε κάτι σπάνιο, σχεδόν ανήκουστο για τα ήθη μας.
Γι’ αυτό σοκάρει, συγκλονίζει.
Στραγγάλισαν μάνα μπροστά στο μωρό της, χωρίς λόγο.
Μας εξοργίζει, μας στοιχίζει, μας ξεπερνά. Αλλά είναι μοναδικό.
Όσο κι αν φοβίζει, όσο κι αν ανησυχεί είναι μοναδικό.
Φυσικά τους δράστες τους ψάχνουμε, με σύστημα και με πείσμα. Αλλά δεν μιλάμε γι αυτό.
Άρα το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, ενώ είναι πηγή ανησυχίας και αισθήματος ανασφάλειας δεν μεταφράζεται αυτόματα σε άνοδο της εγκληματικότητας.
Οι μπράβοι περιοδικά λύνουν λογαριασμούς. Το 2007, το 2012, το 2017, το 2021.
Δεν το λέω μοιρολατρικά ούτε σαν θεατής.
Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την κλιμάκωση που είναι επικίνδυνη και ανησυχητική. Θα επανέλθω σε αυτό.
Πάντως είναι ξεκαθάρισμα, δεν είναι γενικό φαινόμενο δεν αφορά περιουσία και ζωή του μέσου πολίτη.
Συμπέρασμα.
Με Γλυκά Νερά και μπράβους δεν ανεβαίνει η εγκληματικότητα. Ανεβαίνει η εγκληματοφοβία, η ανησυχία και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.
Δεν το υποτιμώ καθόλου αυτό, ίσα ίσα το αντίθετο.
Αλλά να λέμε τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη.
Άλλο εγκληματοφοβία, άλλο εγκληματικότητα.
Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν αυτό το αίσθημα ανησυχίας με ακρίβεια. Το επικαλείσθε, το αποδέχομαι, αν και εσείς αμφισβητείτε σε άλλα τις δημοσκοπήσεις και κάνετε παραστάσεις στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας.
Άρα, ο ισχυρισμός σας κύριε Τσίπρα δεν προκύπτει.
Συγχέετε εγκληματικότητα με εγκληματοφοβία.
Όπως σας απέδειξα, η εγκληματικότητα μειώνεται δεν αυξάνεται, ενώ η εγκληματοφοβία αυξάνεται λόγω ειδικών γεγονότων.
Ας πάμε στο άλλο μισό, στο πολιτικό μισό του ισχυρισμού σας περί κυβέρνησης που ασχολείται με τα Πανεπιστήμια και τις ΟΠΠΙ και παραμελεί την εγκληματικότητα.
Φοβάμαι λοιπόν ότι με σπουδή εγκλωβίζεσθε σε σύνθημα αμφιθεάτρου.
Και να σας δώσω τα στοιχεία για να κρίνετε:
Στις 100 εργατοώρες της αστυνομίας σε ένα τυπικό μήνα με 700 συναθροίσεις στην Αθήνα, οι 4.6 εργατοώρες αφιερώνονται στις συναθροίσεις, οι 67.4 στην αστυνόμευση και το έγκλημα, ενώ οι υπόλοιπες 28 σε διοίκηση και φύλαξη ευπαθών στόχων
Επαναλαμβάνω:
67.4 σε περιπολίες όλη τη μέρα, σε εμφανή αστυνόμευση στις γειτονιές, σε καταδιώξεις και συλλήψεις κακοποιών.
Και 4.6 ώρες για να περιφρουρηθεί το δικαίωμα διαμαρτυρίας σε 700 συναθροίσεις το μήνα, κάτι περισσότερο από 23 τη μέρα.
Προκύπτει λοιπόν αβίαστα ότι ο πολιτικός σας ισχυρισμός δεν τεκμηριώνεται. Καταρρίπτεται από την πραγματικότητα του αστυνομικού έργου.
Παρεμπιπτόντως τα στοιχεία του αστυνομικού έργου δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα αναλυτικά. Καλό θα ήταν να τα μελετάτε πριν καταλήξετε σε συμπεράσματα.
Συνοψίζω λοιπόν κυρίες και κύριοι βουλευτές σε σχέση με τα επιχειρήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ από 10 έως 40% ανά περίπτωση. Αυξάνεται μόνο σε παραχαράξεις, πλαστά χαρτονομίσματα και απάτες στα σπίτια λόγω πανδημίας.
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟ 70% ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, όχι με τα Πανεπιστήμια τους νέους και τις συναθροίσεις.
Η εγκληματοφοβία αυξήθηκε για λόγους συγκεκριμένους και συγκυριακούς.
Αν λοιπόν θέλουμε σοβαρή συζήτηση για την ασφάλεια και την προστασία αυτή είναι η κατάσταση, αυτή είναι η βάση συζήτησης.
Και έχουμε σοβαρά θέματα να επιλύσουμε.
Το πιο επικίνδυνο είναι, το οργανωμένο έγκλημα. Δεν πρόκειται για 5 συμμορίες μπράβων της νύχτας που αλληλοσκοτώνονται κατά διαστήματα. Σιγά σιγά αυτή η κατηγορία εγκλήματος παίρνει χαρακτηριστικά οργάνωσης με ιεραρχία, σχεδιασμό και πολύ χρήμα. Και σε ορισμένους τομείς διεθνοποιείται, γεγονός που αυξάνει εκθετικά τους κινδύνους.
Γι αυτό πήγα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με στοιχεία για την εξέλιξη και διάρθρωση του εγκλήματος. Χρειάζεται συντονισμός υπηρεσιών και οριζόντιες συνεργασίες στο Κράτος για να σταματήσει η διόγκωση του φαινομένου
Η Αστυνομία έχει ήδη αναδιοργανώσει τα δικά της σχέδια.
Δεν κοιτάμε τις δολοφονίες ως θεατές, ούτε διαπιστώνουμε ως αναλυτές την περιοδικότητα του φαινομένου.
Ανησυχούμε ιδιαίτερα, επιθυμούμε τον συντονισμό αλλά παράλληλα ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις και αρχίσαμε ήδη τις δικές μας ενέργειες και δράσεις.
Τα πολλά λόγια περιττεύουν θα κριθούμε σύντομα από αποτελέσματα.
Η πανδημία αναποδογύρισε την κοινωνία και υποχρέωσε την αστυνομία να αστυνομεύει τους πολίτες.
Έπρεπε και το κάναμε.
Με φθορά και κόπο.
Βγαίνοντας από αυτό τον εφιάλτη θα έχουμε, όπως σε όλο τον κόσμο, νέα φαινόμενα να αντιμετωπίσουμε. Νέες μορφές εγκληματικότητας και έξαρση στις ψηφιακές μορφές.
Ήδη για τον σκοπό αυτό από αρχές Μαΐου και μέχρι τέλος Ιουνίου στην Αθήνα εκπαιδεύεται και προετοιμάζεται το σύνολο των επιχειρησιακών μονάδων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, περισσότεροι από 7000 ένστολοι.
Προνοούμε, έχουμε σχέδιο και προχωράμε. Τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν.
Αλλά δεν υπάρχει εύκολο έργο, δεν στεκόμαστε στις επιτυχίες.
Όσο η κανονικότητα θα επανέρχεται τόσο θα έχουμε νέες προκλήσεις, αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών και δικαιολογημένες ενστάσεις στο κάθε παραπάτημα.
Για την κυβέρνηση η ασφάλεια των πολιτών δεν είναι προεκλογικό αφήγημα, ούτε ευκαιριακή δημαγωγία.
Είναι θεμελιακό δικαίωμα των πολιτών, χωρίς αυτό κανονική ζωή δεν υπάρχει.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Μέχρι σήμερα περισσότερες από 6 φορές η αντιπολίτευση μας εγκάλεσε για αστυνομοκρατία, αυθαιρεσία, περιορισμό συνταγματικών δικαιωμάτων, υπέρμετρη βία, κατάργηση πανεπιστημιακών ελευθεριών.
Κάθε φορά οι ισχυρισμοί κατέπεσαν στην πράξη, αποδείχθηκαν έωλα συνθήματα άλλων εποχών ή άτοπες γενικεύσεις μεμονωμένων περιστατικών.
Δεν επεκτείνομαι γιατί θέλω να χαιρετήσω και πάλι το γεγονός ότι στα δύο χρόνια διακυβέρνησης είναι η πρώτη συζήτηση για την εγκληματικότητα.
Επιτέλους!!!!
Επιτέλους αναγνωρίζεται ότι οι άνθρωποι που ανησυχούν για την ασφάλειά τους δεν είναι κυρ Παντελήδες, μικροαστοί και συντηρητικοί, όπως άκαρδα και άστοχα χαρακτηρίζονταν από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Κύριοι της αντιπολίτευσης, κάνατε όντως ένα βήμα μπροστά, αλλά και πάλι δύο πίσω με τις παρεμβάσεις σας.
Δεν κάνει νόημα, δεν βγαίνει άκρη στα όσα λέτε.
Πριν λίγους μήνες διαδηλώνατε με πανό «έξω οι μπάτσοι από τοις γειτονιές».
Τώρα τι ακριβώς λέτε; Έξω οι κλέφτες από τις γειτονιές;
Αποφασίστε και πείτε μας.
Μας ζητήσατε να διαλύσουμε τη «Δράση». Υποσχεθήκατε μάλιστα να τη διαλύσετε εσείς, εάν επανέλθετε στη διακυβέρνηση.
Πολύ ωραία!
Να πάτε λοιπόν στις εγκληματογόνες περιοχές της Αθήνας και της Αττικής, να τα πείτε αυτά στους πολίτες.
Που καθημερινά βλέπουν τη «Δράση», να περιπολεί και πολλές φορές να καταδιώκει και να συλλαμβάνει σκληρούς κακοποιούς.
Επανέρχομαι στις γειτονιές με στοιχεία σύγκρισης πενταμήνου.
Στο 5μηνο 2021 σε σχέση με αντίστοιχο διάστημα 2020 στην Αθήνα.
Ληστείες : μείωση 35%,
Κλοπές: μείωση 21%,
Κλοπές οχημάτων: μείωση 10%.
Και να σημειωθεί, προσέξτε, να σημειωθεί πως τα στοιχεία του 2020 ήταν ήδη μειωμένα, λόγω καθολικού αυστηρού lockdown Απριλίου Μαΐου.
Για το ίδιο διάστημα πιο αναλυτικά.
Σε Εξάρχεια, Αγ. Παντελεήμονα, Κολωνό, Κυψέλη, Ομόνοια, Πατήσια, Σύνταγμα, Ακρόπολη μείωση στις κλοπές 37% και στις ληστείες 17%.
Δεν θα μπω σε πειρασμούς συγκρίσεων με το συντριπτικά ανύπαρκτο έργο σας στην αστυνόμευση και την ασφάλεια κύριε Τσίπρα.
Πρώτον γιατί είναι παρελθόν για το οποίο φανερά, αν και ανομολόγητα, δεν είστε περήφανοι.
Δεύτερο και κυριότερο, γιατί εμείς λογοδοτούμε στους πολίτες για το σήμερα και το αύριο, δεν κρυβόμαστε πίσω από την ανικανότητα του χθες.
Ακούστε λοιπόν πράξεις έργα, όχι ισχυρισμούς και ιδεολογήματα.
Ειδική μέριμνα για το κέντρο της Αθήνας :
33.000 περιπολίες σε 16 μήνες, έλεγχοι σε 241.500 άτομα,
35.700 προσαγωγές, 3711 συλλήψεις.
Στα Εξάρχεια : Μόνο οι ΟΠΚΕ κάνουν 130 ελέγχους την ημέρα .
Γι αυτό ανάσανε η περιοχή.
Τεράστιες διεθνούς εμβέλειας επιτυχίες στα ναρκωτικά και τσιγάρα:
περισσότεροι από 2,5 τόνοι ινδικής κάνναβης, 1 τόνος και 215 κιλά κοκαΐνης, 128 τόνοι και 720 κιλά καπνών.
Εκκενώσεις και σφραγίσεις 137 κτηρίων «υγειονομικές βόμβες» στην Αθήνα, όπου διέμεναν σε άθλιες συνθήκες αλλοδαποί, ενώ αποτελούσαν και πυρήνες εγκληματικότητας.
Σας έχουμε απέναντι και σε αυτό.
Μωρομάνες βλέπετε και αστυνομική βία μολογάτε εκεί που τρέχουν μαζί ναρκωτικά και μολότοφ.
Έχουμε προσθέσει 1680 νέους αστυνομικούς στις καθημερινές περιπολίες.
Τους κατασυκοφαντήσατε ως επικίνδυνους, ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς. Να τους αποσύρουμε;
Κάθε μέρα γίνονται 1500 έλεγχοι στην Αθήνα, κάθε μέρα 8.000 ελεγχόμενα άτομα.
Μέχρι προχθές μιλάγατε για αστυνομοκρατία. Να τους μειώσουμε;
Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ για περάστε από τη Χαλκοκονδύλη, την Πλ. Θεάτρου, πλατεία Κλαυθμώνος και Σανταρόζα, Αντωνιάδου-ΑΣΟΕΕ, πλατεία Αιγύπτου, Αρχαιολογικό Μουσείο-Τοσίτσα, πλατεία Αγίου Νικολάου, πλατεία Βαρβακείου, από τη Μενάνδρου,3ης Σεπτεμβρίου, πλατεία Τράιμπερ, πλατεία Ασωμάτων.
Ήταν πιάτσες ναρκωτικών ενεργές, ασύδοτες, τώρα απομένουν τα ανθρώπινα ερείπια των τοξικοεξαρτημένων που φυσικά δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας να φροντίσει.
Για να τελειώνουμε λοιπόν με το νέο παραμύθι φόβων που πάτε να στηρίξετε.
Εμείς τον κόσμο τον πονάμε. Κατανοούμε την ανασφάλεια που φούντωσε στην πανδημία, σεβόμαστε το αλάφιασμα και τους φόβους που γεννιούνται πάνω της.
Ναι τα σεβόμαστε και φτιάχνουμε πολιτικές. Δουλεύουμε να απαλύνουμε τους φόβους και να επουλώσουμε σιγά σιγά τα τραύματα της πανδημίας. Να γεννήσουμε ελπίδα.
Πάντως καριέρα στους φόβους, καλλιέργεια στην ανασφάλεια δεν κάνουμε.
Και για να ολοκληρώσω. Είσαστε ακόμη περήφανοι στον ΣΥΡΙΖΑ για το νόμο Παρασκευόπουλου;
Κοντεύουμε να μάθουμε τους κλέφτες με τα μικρά τους ονόματα.
Σας διαβάζω για να δείτε τις συνέπειες της αφροσύνης.
Σε 117 προφυλακισθέντες κατά τα έτη 2018-2020, στις 12/1/2021, ημερομηνία κατά την οποία διεξήχθη έλεγχος στις βάσεις δεδομένων, οι 51 (ποσοστό 43,45%) είχαν αποφυλακισθεί στην απόλυτη πλειοψηφία τους επειδή η προσωρινή τους κράτηση είχε αντικατασταθεί με περιοριστικούς όρους ή οι ποινές τους είχαν συγχωνευθεί ή λόγω του Νόμου Παρασκευόπουλου ή ακόμα σε δύο περιπτώσεις λόγω του ότι παρήλθε το ανώτατο όριο προφυλάκισης χωρίς να έχει προσδιορισθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης σε πρώτο βαθμό.
Εμείς λοιπόν αυτά μελετάμε, ψάχνουμε, προσπαθούμε να αλλάξουμε.
Αν σας πονάει η ανακύκλωση της εγκληματικότητας, αν σας ενδιαφέρει η μάχη κατά της εγκληματικότητας, αν συμφωνείτε ότι χρειάζεται εγρήγορση για το οργανωμένο έγκλημα, είμαστε εδώ, υπάρχει χώρος συνεννόησης.
Τα υπόλοιπα που μας λέτε είναι έπεα πτερόεντα ασυγχώρητης επιπολαιότητας και μηδενικής κοινωνικής ευαισθησίας, κατάληξε στην ομιλία του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.