Πάσχα στο χωριό ΤΕΛΟΣ – Στην πόλη και το μπαλκόνι – Πότε θα γινεί η άρση μέτρων (video)

Παρά την καλλιέργεια προσδοκιών το προηγούμενο διάστημα από επιστήμονες αλλά και κυβερνητικά στελέχη, φάνηκε τελικά πως η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας σε αυτή την φάση δεν επιτρέπει περαιτέρω «ανοίγματα» και Πάσχα στο χωριό.

Οι λόγοι που οδήγησαν κυβέρνηση και επιστήμονες στο να εγκαταλείψουν το σενάριο «Πάσχα στο χωριό» είναι επί της ουσίας τρεις.

Από την μία η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι αδιαμφισβήτητη και πιο έντονη από ποτέ, ενώ και η πορεία των δεικτών όπως τα ημερήσια κρούσματα ακόμη δεν βρίσκονται σε ύφεση μιας και όπως σημειώνουν οι επιστήμονες βρισκόμαστε σε μία φάση επιπέδωσης της καμπύλης η οποία ωστόσο έχει διαρκέσει αρκετά.

Τέλος και ο αστάθμητος παράγοντας της κόπωσης των πολιτών την ώρα μάλιστα που δεν έχει περάσει και πολύς χρόνος από τις τελευταίες άρσεις μέτρων διαμορφώνουν ένα πλαίσιο που δεν επιτρέπει πειραματισμούς.

Σε επιφυλακή οι επιστήμονες

Έτσι, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους λοιμωξιολόγους ο αριθμός των διασωληνωμένων και η κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ. Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης λέει «όχι» στο Πάσχα στο χωριό και είναι επίσης αρνητικός στο άνοιγμα της εστίασης πριν τις 15 Μαΐου.

Μιλώντας στο Οpen το πρωί της Τρίτης είπε πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι κυρίως η πίεση στις ΜΕΘ», και διευκρίνισε πως σύμφωνα με υπολογισμούς μέχρι τις 25-28 του μήνα θα έχουμε κοντά στις 890-900 νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Όσον αφορά στα κρούσματα τόνισε πως «στην Αττική έχουμε μία μικρή αύξηση στο ιϊκό φορτίο, ίσως αυτό οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στα κορωνοπάρτι, αλλά όχι μόνο σ’ αυτά γιατί έχουμε κάνει και άλλα ανοίγματα.

Την αύξηση αυτή θα τη δούμε και στα κρούσματα τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, δεν θα είναι κάτι πολύ μεγάλο και θα μπορέσουμε να την αναχαιτίσουμε. Αυτό θα φανεί γύρω στις 25-26 του μήνα. Εδώ και μια εβδομάδα διανύουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος», σημείωσε μεταξύ άλλων.

opinion-leader-goole-news

Σχετικά άρθρα