Καθώς τα χρηματιστήρια συνεχίζουν να πέφτουν μετά την επιβολή σαρωτικών και εκτεταμένων δασμών από τις ΗΠΑ, πολλοί αναρωτιούνται αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί «κραχ».
Καθώς τα χρηματιστήρια συνεχίζουν να πέφτουν μετά την επιβολή σαρωτικών και εκτεταμένων δασμών από τις ΗΠΑ, πολλοί αναρωτιούνται αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί «κραχ» στο χρηματιστήριο και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για αυτούς, αναλύει σε ρεπορτάζ του το BBC.
Η λέξη «κραχ» έχει χρησιμοποιηθεί με φειδώ κατά τη διάρκεια των δεκαετιών και συνήθως προορίζεται για πτώση άνω του 20% από μια πρόσφατη κορυφή μέσα σε μια ημέρα ή κατά τη διάρκεια δύο ημερών.
Στις 19 Οκτωβρίου 1987 – γνωστή και ως Μαύρη Δευτέρα – το χρηματιστήριο των ΗΠΑ έχασε το 23% της αξίας του μέσα σε μία μόνο ημέρα, και άλλες χρηματιστηριακές αγορές είχαν παρόμοιες πτώσεις. Ο βρετανικός δείκτης FTSE έπεσε κατά 23% μέσα σε δύο ημέρες – εν μέρει επειδή κλείνει νωρίτερα από τη Νέα Υόρκη, και έτσι συχνά παίζει το ρόλο του προηγητή σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ το επόμενο πρωί.
ΗΠΑ – Αυτό ήταν σίγουρα ένα κραχ.
Το 1929, το χρηματιστήριο των ΗΠΑ έχασε πάνω από το 20% της αξίας του μέσα σε δύο ημέρες – και το 50% μέσα σε τρεις εβδομάδες. Αυτό ήταν το περίφημο κραχ της Γουόλ Στριτ που εγκαινίασε τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του 1930.
Συγκριτικά, το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει χάσει περίπου το 17% της αξίας του από την κορύφωσή του τον Φεβρουάριο και τώρα έχει υποχωρήσει κατά 2% από το σημείο όπου βρισκόταν πέρυσι τέτοια εποχή.
Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για τις μεγαλύτερες και ταχύτερες μειώσεις που έχουμε δει στις παγκόσμιες αγορές από τότε που τις κατέλαβε ο πανικός του Covid-19 στις αρχές του 2020.
Μια πτώση της τάξης του 20% από μια κορυφή θεωρείται «bear market» – μια περιγραφή μιας αγοράς που φαίνεται να έχει περισσότερες πιθανότητες να πέσει παρά να ανέβει. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτή την περιγραφή.
Πώς σας επηρεάζει;
Ενώ πολλοί άνθρωποι κατέχουν άμεσα μετοχές και μερίδια, οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται στις χρηματιστηριακές αγορές μέσω των συνταξιοδοτικών τους προγραμμάτων. Υπάρχουν δύο τύποι – προγράμματα καθορισμένων παροχών που εγγυώνται ένα σταθερό συνταξιοδοτικό εισόδημα και προγράμματα καθορισμένων εισφορών όπου το συνταξιοδοτικό σας κεφάλαιο αυξάνεται και μειώνεται με τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν τα προγράμματα καθορισμένων εισφορών να είναι πολύ ευάλωτα σε αυτό το ξεπούλημα – αλλά δεν πηγαίνουν όλες οι εισφορές σας σε μετοχές. Μεγάλο μέρος των χρημάτων πηγαίνει σε ασφαλέστερες επενδύσεις, όπως τα κρατικά ομόλογα. Αυτά τείνουν να αυξάνουν την αξία τους όταν οι χρηματιστηριακές αγορές πέφτουν, καθώς θεωρούνται «ασφαλές καταφύγιο» μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός.
Αυτό ακριβώς συνέβη εδώ.
Τα κρατικά ομόλογα έχουν αυξηθεί σε αξία και αυτό μπορεί να αντισταθμίσει μέρος ή το σύνολο της πτώσης των μετοχών, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι συνταξιοδοτικές σας αποταμιεύσεις.
Όσο πιο κοντά στη συνταξιοδότηση βρίσκεστε, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό του συνταξιοδοτικού σας ταμείου είναι πιθανό να επενδύεται σε ομόλογα – οπότε τόσο λιγότερο θα επηρεαστείτε.
Υπήρξαν πολλές τέτοιες πτώσεις στις δεκαετίες μετά το κραχ της Wall Street, αλλά μακροπρόθεσμα οι μετοχές αποδείχθηκαν καλή επένδυση – και οι συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις είναι ένα μακροπρόθεσμο παιχνίδι.
Επομένως, έχει σημασία;
Έχει σημασία. Η αξία της μετοχής μιας εταιρείας είναι ένα μέτρο του πόσο κερδοφόρες αναμένεται να είναι αυτές οι εταιρείες στο μέλλον. Μια πτώση της αγοράς αποτελεί ένδειξη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι περισσότερες εταιρείες είναι πιθανό να δουν τα κέρδη τους να μειώνονται.
Οι αγορές πιστεύουν ότι η δασμολογική βόμβα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αυξήσει τις τιμές, να μειώσει τη ζήτηση και να μειώσει τα κέρδη, καθιστώντας τις εταιρείες λιγότερο πολύτιμες και πιο διατεθειμένες να περικόψουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
Έτσι, το πραγματικό προειδοποιητικό σημάδι εδώ δεν αφορά την αξία της σύνταξής σας, αλλά την υγεία της οικονομίας στην οποία ζούμε και εργαζόμαστε.
Πτώσεις όπως αυτή μερικές φορές, συχνά μάλιστα, προαναγγέλλουν οικονομική ύφεση. Αυτό είναι περισσότερο ανησυχητικό από την αξία της σύνταξής σας, η οποία έχει δει και θα δει τέτοιες διακυμάνσεις όλα αυτά τα χρόνια.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή δεν είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία.
πηγή: ethnos.gr