Κατόπιν εισήγησης των αρμόδιων υπουργών στο υπουργικό συμβούλιο, ο κατώτατος μισθός, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αυξηθεί από τα 830 στα 880 ευρώ.Μια ποσοστιαία αύξηση 6,02%- και θα υπάρξει ανάλογη αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου από 37,07 ευρώ σε 39,30 ευρώ.
Από το 2028, ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται αυτόματα με μαθηματικό τύπο, λαμβάνοντας υπόψη αντικειμενικό στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα είναι απόλυτα συνεπής στη δέσμευσή της για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αναδεικνύει τα σταθερά βήματα προς την υλοποίηση της κεντρικής δέσμευσης της κυβέρνησης για ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών». Στόχος μας, είπε, «είναι να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, στα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός το 2027 και στα 1500 ο μέσος». Πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να επιστρέψει σταδιακά στην κοινωνία ένα μερίδιο της συλλογικής μας ανάπτυξης».
Κατώτατος μισθός – Η θετική συνολική επίπτωση στην αγορά εργασία
Επεσήμανε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αναβαθμίσει τις αμοιβές υπαλλήλων του δημοσίου και θα συμπαρασύρει 19 επιδόματα. Πρόκειται για την 5η κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019. Ανέφερε επίσης ότι οι πολίτες ζητούν ορατή βελτίωση στην καθημερινότητα και «σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε πως «το σημαντικό δεν είναι μόνο να αυξάνονται οι μισθοί, είναι αυτό να έχει και μια θετική συνολική επίπτωση στην αγορά εργασίας, διότι πρέπει πάντα να γνωρίζουμε ότι κάθε αύξηση του κατώτατου μισθού δεν πρέπει να υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργοδοτών μας. Και αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει, γιατί η ανεργία έχει ήδη πέσει στο 8,7%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (…)».
Κατέληξε λέγοντας πως «το βασικό μας πρόταγμα» περισσότερες και καλύτερες δουλειές, στήριξη στο διαθέσιμο εισόδημα, αύξηση των ονομαστικών μισθών, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης», υλοποιείται σε κάθε έκφανση της πολιτικής μας».
Η απόφαση φέρνει την Ελλάδα στην 11η θέση μεταξύ 22 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν καθεστώς κατώτατου μισθού.
Κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από 1η Απριλίου
Από εφέτος, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο εξισώνεται με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, με ταυτόχρονη οριζόντια αύξηση σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια. Εφεξής, το εισαγωγικό κλιμάκιο στο Δημόσιο θα διαμορφώνεται, βάσει του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα αυξάνονται και τα υπόλοιπα κλιμάκια.
Η αύξηση των κατώτατου μισθού θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.
Η νέα αύξηση επηρεάζει:
– Πάνω από 575.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
– Δημοσίους υπαλλήλους (τους συμπαρασύρει για πρώτη φορά).
– Όσους λαμβάνουν επιδόματα (γάμου, μητρότητας, ανεργίας).
– Έμμεσα τον μέσο μισθό.
«Κουβέντα για τις συλλογικές συμβάσεις – Αυξήσεις κοροϊδία», λένε τα κόμματα
Για «επικοινωνιακά τεχνάσματα» και «εμπαιγμό» κατηγορούν την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναδεικνύοντας το μείζον για τους πολίτες πρόβλημα της ακρίβειας, την άδικη φορολογία, αλλά και την απουσία κάθε αναφοράς στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Ο Παύλος Χρηστίδης, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για μισθό «κατώτερο των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων», ενώ υπογραμμίζει πως η πολιτική Μητσοτάκη κινείται στη λογική «ψίχουλα στους πολλούς και πολλά στους λίγους και ισχυρούς».
Όπως τονίζει, «στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που αποθεώνει εαυτόν και αποφάσισε σήμερα, ερήμην των εργαζομένων, τον νέο κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από 01/04/2025 και αφορά περίπου 580.000 μισθωτούς (το 22% του συνόλου), οφείλουμε να θυμίσουμε την σκληρή κοινωνική και οικονομική καθημερινότητα που η ίδια έχει προκαλέσει».
Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ θέτει μία σειρά σημαντικών προβλημάτων που βιώνουν σήμερα οι πολίτες, ενώ επισημαίνει ότι «η πενιχρή αύξηση του κατώτατου θα απορροφηθεί από την φορολογική κλίμακα» και επαναφέρει τη δέσμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κατώτατος μισθός να προσδιορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.).
Κατώτατος μισθός – Επιχειρεί «να αλλάξει την ατζέντα ο Μητσοτάκης»
«Να αλλάξει την ατζέντα προσπαθεί η κυβέρνηση, μέσα από τις ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αλήθεια όμως είναι ότι καμία ουσιαστική αλλαγή δεν θα δουν οι εργαζόμενοι, ειδικά οι χαμηλόμισθοι», σημειώνει ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για άλλον έναν εμπαιγμό του κόσμου της εργασίας, την ώρα που η κυβέρνηση έχει καταδικάσει όλη την κοινωνία σε παρατεταμένη φτώχια και υποβάθμιση του επιπέδου ζωής».
Όπως επισημαίνει, άλλωστε, «ενώ από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, εν μέσω επικοινωνιακών θριαμβολογιών, μας ανακοίνωσε πως ο κατώτατος μισθός για τον ιδιωτικό τομέα θα λάβει αύξηση ύψους περίπου 6% (880 € μεικτά), αυτό μεταφράζεται σε πολύ λιγότερα από 50 ευρώ τον μήνα και αφορά περίπου 575.000 εργαζόμενους, μόνο! Για, δε, τους δημοσίους υπαλλήλους, η καθαρή αύξηση θα είναι 20 ευρώ μηνιαίως!».
Και ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει τα ζητήματα της φορολογίας, της ακρίβειας και των συλλογικών συμβάσεων, τονίζοντας πως «μόνο περίπου το 26% των Ελλήνων εργαζομένων – πιο κάτω από 1 στους 3, δηλαδή – καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όταν η Ευρώπη ζητάει να φτάσει το 80% και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αυτή τη στιγμή είναι στο 57%».
Κατώτατος μισθός – Επίθεση στην κυβέρνηση και από την ΓΣΕΕ
Με τα συνδικάτα να ετοιμάζονται για την επόμενη γενική απεργία της 9ης Απριλίου, η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει «περί όνου σκιάς» τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, ενώ διαμηνύει πως «μόνη “θεραπεία” για αξιοπρεπείς αποδοχές» είναι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
«Μπορεί οι συνολικές αυξήσεις που αποφάσισε – ερήμην των κοινωνικών εταίρων – την τελευταία πενταετία η κυβέρνηση να προσεγγίζουν το 30%, ωστόσο οι εργαζόμενοι αγοράζουν 10% λιγότερα αγαθά», υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία.
Και επισημαίνει πως τα στοιχεία που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στις μελέτες του «είναι αποκαρδιωτικά», καθώς «είμαστε τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη σε επίπεδο ΕΕ, οι μισοί ενοικιαστές αποδίδουν το 40% και πλέον των εισοδημάτων τους σε στεγαστικές δαπάνες και θέρμανση, με εξαίρεση τις επικοινωνίες, τα τελευταία 4 χρόνια οι αυξήσεις όλων των κύριων ειδών του βασικού δείκτη καταναλωτών είναι διψήφιες σε ποσοστό» και η ακρίβεια «σαρώνει», ενώ «το 60% των εργαζόμενων δηλώνουν ότι ο μισθός δεν επαρκεί να καλύψει τα έξοδα του μήνα και το 90% περίπου αναγκάζονται να κόψουν βασικά είδη διατροφής για να ανταπεξέλθουν».
Να σημειωθεί ότι τον «χορό» των απεργιακών κινητοποιήσεων άνοιξαν ήδη από τις 19 Μαρτίου οι υγειονομικοί, δίνοντας στις 21 του μήνα την σκυτάλη στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, το Σάββατο 29 του μήνα θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ οι αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης κορυφώνεται στις 9 Απριλίου, με την γενική απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι συνταξιούχοι, με κύρια αιτήματα – πραγματικά – καλύτερους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αποτελεσματικές λύσεις στην ακρίβεια και την στεγαστική κρίση.
πηγή: in.gr