Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το οποίο πέρασε με 159 ψήφους επί της Αρχής.
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την δημιουργία θεσμικού πλαισίου λειτουργίας παραρτημάτων διεθνών μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Επί της αρχής το σχέδιο νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και επί των άρθρων που εισάγουν για πρώτη φορά διαδικασίες και προϋποθέσεις αδειοδότησης και ίδρυσης παραρτημάτων μη κρατικών ΑΕΙ ψήφισαν 158 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες, Χάρης Κατσιβαρδάς, ενώ καταψήφισαν 129 βουλευτές της αντιπολίτευσης και 11 δήλωσαν παρών.
Το ΠΑΣΟΚ μετά από συνεχόμενες μετατοπίσεις και παλινωδίες τελικά αρνήθηκε να στηρίξει τις ρυθμίσεις, ενώ καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Με ευρύτερη πλειοψηφία πάνω από 180 ψήφους πέρασαν τα περισσότερα άρθρα για τα δημόσια πανεπιστήμια. Η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισε, δε, και κάποια άρθρα υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων.
Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας έγινε με το ηλεκτρονικό σύστημα που διευκόλυνε την επιτάχυνσή της και ενώ το σύνολο σχεδόν των βουλευτών είχαν ήδη ψηφίσει, στην αίθουσα της Ολομέλειας παρέμεινε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με δύο μέλη της ΚΟ του κόμματός της.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και οι Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου διάβαζαν μία προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν η ψηφοφορία που ξεκίνησε λίγο πριν τις 21.30 να ολοκληρωθεί στις 11.15 το βράδυ και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία της καταμέτρησης, που ολοκληρώθηκε στις 00:30.
Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές, καθώς η Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθος στην ψηφοφορία επί της αρχής και εμφανίστηκε απούσα, ενώ ψήφισε στα άρθρα.