Οι αγρότες πιέζουν την κυβέρνηση, η οποία αλλάζει πλεύση και από εκεί που διαμήνυε ότι κανένα τρακτέρ δεν θα περάσει στην πρωτεύουσα, τώρα συζητά των αριθμό των τρακτέρ που θα βρεθούν στο Σύνταγμα.
Σε υποχώρηση και αλλαγή πλεύσης οδηγήθηκε η κυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση των αγροτών στο μεγάλο συλλαλητήριο της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα.
Από εκεί που η κυβέρνηση διαμήνυε ότι κανένα τρακτέρ δεν θα περάσει στην πρωτεύουσα, τελικώς, όπως διαφαίνεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα επιτραπεί η κάθοδος ορισμένων τρακτέρ υπό προϋποθέσεις.
«Όλα τα κοινωνικά στρώματα πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη στους αγρότες γιατί οι τιμές στο ράφι δεν είναι αγροτών αλλά μεσαζόντων»
Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τις προηγούμενες μέρες ερωτώμενος αν τα τρακτέρ θα είναι δύσκολο να περάσουν προς την Αθήνα στις 20 Φεβρουαρίου, απάντησε πως «είμαστε η κυβέρνηση που νομοθέτησε την απαγόρευση δια νόμου της παρεμπόδισης εργαζομένων να πάνε στη δουλειά τους. Είμαστε η κυβέρνηση, η οποία επεμβαίνει σε καταλήψεις». Σημείωσε ακόμη ότι «η εφαρμογή του νόμου δεν είναι ούτε δεξιά ούτε κεντρώα πολιτική, είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας δήλωσε ότι «εμείς θα ξεκινήσουμε και με τρακτέρ, και με λεωφορεία και με αυτοκίνητα για να φτάσουμε στον τόπο της συγκέντρωσης, να διαδηλώσουμε την αναγκαιότητα να λυθούν προβλήματα και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας από την Κυβέρνηση… Αύριο το πρωί ξεκινάμε από διάφορες κατευθύνσεις από τη Θεσσαλία για να φτάσουμε στη Στερεά και όλα μαζί τα τρακτέρ θα συναντηθούν στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας το απόγευμα της Δευτέρας και την Τρίτη το πρωί θα αναχωρήσουμε για Αθήνα».
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες
Με συνθήματα κατά της κυβέρνησης εκπρόσωποι των μπλόκων της Νίκης του Φιλώτα και της Πτολεμαΐδας βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου στη Φλώρινα όπου ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης συμμετείχε σε πολιτική εκδήλωση της ΝΔ.
Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και από τους αγρότες στην Κρήτη με τους εκπροσώπους τους να δηλώνουν ότι «όλα τα κοινωνικά στρώματα πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη στους αγρότες γιατί οι τιμές στο ράφι δεν είναι αγροτών αλλά μεσαζόντων».
Πώς οργανώνονται οι αγρότες
Κυρίως με λεωφορεία αλλά και με αυτοκίνητα αναμένεται να πραγματοποιήσουν την κάθοδό τους στην Αθήνα για το παναγροτικό συλλαλητήριο οι αγρότες της Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες αναμένεται να είναι τα τρακτέρ που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα από τις περιοχές της Θεσσαλίας, δείχνοντας αμφότεροι τη δυσαρέσκειά τους για τα ψίχουλα που τους… παραχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Με τα ΙΧ τους και από 1 έως 3 λεωφορεία θα χρησιμοποιήσουν οι αγρότες από το μπλόκο των Νέων Μουδανιών της Χαλκιδικής για να κατέβουν στην πρωτεύουσα από νωρίς την ερχόμενη Τρίτη. Ο αριθμός των λεωφορείων δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, καθώς ακόμη καταμετριέται ο αριθμός των συμμετεχόντων.
Παράλληλα, από ένα λεωφορείο θα μισθώσουν για να ταξιδέψουν την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στην Αθήνα οι αγρότες από τις περιοχές του Δερβενίου, του Λαγκαδά και των Σερρών, ενώ κάποιοι από αυτούς θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα με τα ΙΧ οχήματά τους.
Με τα ΙΧ τους και με λεωφορεία θα κατέβουν στην Αθήνα και οι αγρότες από την Ημαθία. Ωστόσο, οι συνάδελφοί τους από την περιοχή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα με ΙΧ και λεωφορεία, αποφάσισαν να κάνουν τη μεγάλη διαδρομή και με τα τρακτέρ τους. Έτσι, έξι τρακτέρ θα φύγουν νωρίς τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου από την περιοχή και θα διανυκτερεύσουν στη Βοιωτία.
Πώς θα κατέβουν οι αγρότες της Θεσσαλίας
Με ΙΧ, λεωφορεία και τουλάχιστον διψήφιο αριθμό τρακτέρ θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα για να διαμαρτυρηθούν και οι αγρότες από την Καρδίτσα.
Ακόμη, από τη Λάρισα στην Αθήνα αναμένεται να ταξιδέψει τριψήφιος αριθμός τρακτέρ, ΙΧ και λεωφορείων, καθώς οι αγρότες της Θεσσαλίας βρίσκονται στο μάτι του κύκλωνα μετά τις μεγάλες καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel που χτύπησε σφόδρα την περιοχή τους τον περασμένο Σεπτέμβριο και επιθυμούν να δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο. Τέλος, από την περιοχή της Αλαμάνας στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν αγρότες με 20 τρακτέρ, δύο πούλμαν και τα ΙΧ τους.